Piacteret nyitnak a Google-mobilokhoz

Vágólapra másolva!
Android Market lesz a neve annak a letöltőközpontnak, ahol a Google operációs rendszerét futtató mobiltelefonok felhasználói hozzájuthatnak a készülékre írt szoftverekhez.
Vágólapra másolva!

A Google nyílt forráskódú mobilos operációs rendszerére írt szoftvereket egy nyilvános, szabad regisztrációval használható letöltőközponton keresztül érhetik majd el a felhasználók. Az internetes vállalat még augusztus végén mutatta be az Android Market névre keresztelt szolgáltatást, amelyet leginkább a YouTube-hoz hasonlítanak.

A rendszerbe a fejlesztők maguk tölthetik fel az androidos szoftvereket, amelyeket a felhasználók itt különböző szempontok alapján kereshetnek, böngészhetnek, értékelhetnek és innen tölthetik le őket a készülékeikre. Az Android Marketnek a fejlesztők elképzelései szerint már az elnevezése (Android Piac) is azt a nyitottságot sugallja, amely a mobilplatformhoz kapcsolódik.

Hasonló megoldást eddig az Apple iPhone-on láthattunk az App Store formájában, amely a gyártó által szigorúan ellenőrzött mobilos szoftverek egyetlen lehetséges beszerzési forrása. A Google egy ennél szabadosabb megoldást képzelt el, az Android Market inkább a fejlesztők és a felhasználók közötti kapcsolattartást segíti elő, és visszajlezéseket is lehet küldeni segítségével az alkalmazásokról.

Arról azonban egyelőre nincsenek információk, hogy a Google bevezet-e valamilyen minőségkontrollt vagy ellenőrzési rendszert az esetleges kártékony szoftverek kiszűrésére. A tervek szerint az első, ősszel megjelenő Google-mobilokon az Android Market béta verziója lesz megtalálható, vagyis a szolgáltatást egy kliensprogramon keresztül lehet majd elérni.