Végéhez közeledik a kínai aranykor

Vágólapra másolva!
Mind több jel utal a kínai gazdasági aranykor végének közeledtére. A távol-keleti gazdaság lassan elveszíti legfőbb vonzerejét, az olcsóságot, a bérek csaknem 20 százalékkal nőttek, erősödik a bürokrácia, a GDP bővülése lassul és a tőzsdék is kezdenek öszeesni. Az országban megtelepült külföldi cégek mintegy ötöde a továbbállást fontolgatja, számukra az új Kánaán Vietnam vagy Banglades lehet.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan lassul a kínai gazdaság, és még az sem kizárt, hogy véget ér a több évtizeden át tartó lendületes fejlődés, miközben nő az infláció. Ennek oka a csökkenő export, az emelkedő nyersanyagárak és a növekvő bérek. A vállalatok egyötöde már most más országba telepítheti át üzemeit. A megoldást a belső fogyasztói piac élénkítésében látja a pekingi kormány.

A lassulás oka az amerikai hitelpiaci válságra vezethető vissza. A pénzügyi szektor által elszenvedett veszteség több mint 500 milliárd dollárra tehető és ennek következményei alól a világgazdasággal együtt Kína sem vonhatja ki magát. A krízist súlyosbítja a pár hónap leforgása alatt drasztikusan emelkedő olajár. Az energia drágulása miatt az amerikai gazdaság lelassult, egyes európai országok a recesszió szélére kerültek, így a Kína fő felvevő piacát jelentő világgazdasági régiók instabillá váltak. Márpedig az ország fejlődésének lendületét elsősorban az export adta eddig, amelynek visszaesése az ipari termelést is lassította.

A kínai valuta, a jüan egy év alatt 10 százalékot erősödött, hozzájárulva a kínai és a világgazdasági lassuláshoz. A GDP 12 százalékkal bővült tavaly, a második negyedévben ez már csak 10,1 százalék volt. Közgazdászok szerint a tendencia addig folytatódik, míg végül 8 százalék körül fog állandósulni az éves növekedés.

Menekülő vállalatok

Kína gazdasági vonzereje csökken. Több vállalat máris más lehetőségek után keresgél, Vietnam, Thaiföld és Banglades jöhet szóba a térségből. Délkelet-Ázsiát megelőzheti a trendeknek megfelelően India, és jelentősen csökkenhet a Közép-Kelet-Európával szemben meglévő versenyelőny is.

A Kínában befektető külföldi vállalatok egyötöde máshová tervezi áttelepíteni - többnyire összeszereléssel foglalkozó - gyárait. A kormány eltörölte a vállalatok számára eddig biztosított társaságiadó-kedvezményt, bizonyos termékek kivitelét pedig megadóztatja.

Az 1,3 milliárd lakosú országban eddig a nagy mennyiségű és olcsó munkaerő volt a vonzó. Ma már ez a munkaerő egyre drágább. A bérek idén eddig átlagosan 18 százalékkal emelkedtek az elmúlt évhez képest és a szigorodó előírások és jogszabályok is súlyos terhet jelentenek a cégek számára.

A hatalmas fogyasztói piaca miatt ugyanakkor a jövőben még fontos célpont lehet Kína a nagyvállalatok számára.

Gazdaságélénkítő csomaggal az infláció ellen

"A napokban nagyot estek a kínai részvénypiacok, mert mélyül a világgazdaság instabilitása miatt kialakult rossz vállalkozói hangulat"- nyilatkozott Feng Yuming, a Shanghai Oriental Securities elemzője. Egyes iparágak nagy bajban vannak, Feng szerint elsősorban az ingatlanpiacon kell rendet teremteni. Csökkent a textilipar és az autóipar exportja is. Az utóbbi közel 10 százalékkal esett vissza a második negyedévben. A jólmenő acélipari vállalkozásokkal és a pénzügyi szektorral szemben a többi iparág igen komoly problémákkal küzd.

Korábban a szakemberek véleménye szerint egészségtelenül gyorsan fejlődött az ázsiai óriás, ezért a vezetők a gazdasági konjunktúra lehűtését szorgalmazták. A gazdaság visszafogása olyan sikeres volt, hogy most már szükség lenne megtámogatására, különben a nyugat-európai országokhoz hasonlóan recesszió alakulhat ki. A kormány szerint mindezzel együtt sem válik drasztikussá a kínai gazdaság lassulása, ha mégis eléri a 8 százalék körüli, egyes elemzők szerint "egészséges" növekedést, még akkor is a világ leggyorsabban fejlődő országai közt tudhatja magát a jövőben.

Éppen ezért a kormány bejelentette az elmúlt hetekben, hogy gazdaságélénkítő csomag bevezetését tervezi az országban. Az intézkedések összköltsége 200-400 milliárd jüanra (30-60 milliárd dollár) tehető. A legfőbb cél az ingatlanpiac felélesztése és a lakossági fogyasztás emelése. A bejelentést követően az ázsiai tőzsdék szárnyalni kezdtek. A sanghaji börze 6, a hongkongi 2 százalékkal emelkedett. Egyes papírok 8-10 százalékkal ugrottak meg Hongkongban.

A kiút fogyasztói kereslet élénkítésében rejlik. A termelői árak egy év alatt 10 százalékkal drágultak, ami 12 éves rekordnak számít. Ennek ellenére a kiskereskedelmi értékesítés javult, 23,3 százalékkal bővült 2008 első félévében. A várakozások szerint, a gazdaságélénkítő csomag bevezetésével ez az érték csak növekedni fog.