Vágólapra másolva!
Póta Georgina személyében hat év után lesz ismét magyar résztvevője az egyik legfontosabb asztalitenisz-világversenynek, a női Világkupának. Utoljára Tóth Krisztina indulhatott még 2002-ben, Szingapúrban, ahol a 9-12. helyen végzett. Rajta kívül Bátorfi Csilla kapott meghívást korábban magyarként a verseny 1996 óta íródó történetében.

A 16 résztvevős, 135 ezer dollárral dotált egyéni versenynek szeptember 6. és 8. között Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur ad otthont. A hatalmas ázsiai fölény miatt hosszú évek óta mindig Kínában rendezték az eseményt, így már az is örömhír, hogy sikerül egy másik országban megrendezni a tornát, amely az első kiemelkedő nemzetközi esemény lesz az olimpia után.

A világranglistán 44. helyezett Európa-bajnok Póta Georgina meghívását nagy becsben kell tartani, hiszen a Világkupa igazán a legjobbak versenye, ahol az aktuális kontinensbajnokok, a rendező ország képviselője és a világranglista legjobbjai mellett két játékos indulhat az ITTF által kiosztott szabadkártyával.

Idén az elsőszámú meghívott Póta, mellette Európa másik fiatal reménysége, a román Daniela Dodean lehet résztvevő. Kettejükön kívül az öreg kontinenst a hollandok Európa-bajnoka, a kínai születésű Li Jiao képviseli.

Nem lesz ott az olimpia 1. 2. helyezettje, Wang Nan, és Zsang Jining, akiket a kínai Li Hsziao Hszia (a világranglistán 3l.) és az olimpiai bronzérmes koreai Kim Kjung Ah helyettesít.

A női Világkupa indulóinak névsora:
Li Jiao (holland - Európa)
Jiang Huajun (hongkongi - Ázsia)
Yang Fen (kongói - Afrika)
Miao Miao (ausztrál - Óceánia)
Wu Xue (dominikai - Latin-Amerika)
Gao Jun (egyesült államokbeli - Észak-Amerika)
Guo Jue (kínai - világranglista 2.)
Li Hsziao Hszia (kínai - világranglista - 5.)
Li Jia Wei (szingapúri - világranglista 6.)
Wang Yue Gu (szingapúri - világranglista 7.)
Feng Tianwei (szingapúri - világranglista 9.)
Tie Yana (honkongi - világranglista 10.)
Kim Kjung Ah (koreai - világranglista 11.)
Póta Georgina (magyar - meghívott, világranglista 44.)
Daniela Dodean (román - meghívott, világranglista 47.)
Beh Lee Wei (malajziai - rendező ország, 192.)

A négy négyfős csoport sorsolására a helyszínen kerül sor, a csoportok első két helyezettje jut az egyenes kieséses negyeddöntőbe.