Gipszkartongyár 36 millió euróért

Vágólapra másolva!
Még ezen a héten megkezdi működését Magyarország első gipszkartongyára. A Rigips Hungária Gipszkarton Kft. Halmajugrán építette fel az üzemet, a beruházáshoz szükséges 36 millió euró forrást a francia anyacég, a Saint-Gobain Group (SGG) nyújtotta - áll a Világgazdaság hasábjain.
Vágólapra másolva!

Az új gyár, amelyben most folyik a próbaüzem, évente több mint 13 millió négyzetméternyi gipszkarton lap előállítására lesz képes - mondta a Világgazdaságnak Földi Tamás, a cég ügyvezető igazgatója.

Mint hozzátette, a hazai építőipar növekedésének reményében indították el a beruházást, ám mostanra kiderült, bővülés helyett - reményei szerint átmeneti - visszaesés jellemzi az ágazatot: az elmúlt évben az egész piacot tekintetbe véve 22 millió négyzetméternyi (kizárólag importból származó) gipszkartont használtak fel az itthoni építkezésekhez, az idén viszont egytizeddel kevesebbet.

Az értékesítéssel azonban nem lesz gond az ügyvezető meglátása szerint: úgy számítja, a hazai piacon mintegy 8,5 millió négyzetmétert tudnak eladni, a fennmaradó mennyiséget pedig külföldre, elsősorban Romániába viszik. Ott - csakúgy, mint Kelet-Szlovákiában - szárnyalnak az építkezések, két számjegyű növekedés jellemzi az építőipart, így szinte bármennyi építőanyagot el lehetne adni.

Mesterséges gipsz környezetbarát eljárással

A gyár nem természetes gipszet használ alapanyagként - ilyen Magyarországon nem is található -, hanem úgynevezett erőművit, amely az üzem közvetlen szomszédságában lévő Mátrai Hőerőmű füstgázainak kéntelenítése során keletkezik. A folyamat végén a nehézfémektől és oldható sóktól megtisztított, a természetben található gipsznél is finomabb, magasabb minőségű anyagot hoznak létre. A termék az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.-től megkapta az alkalmassági bizonyítványt.

Földi Tamás kiemelte, hogy a technológia kialakításában fontos szerepet játszott az energiatakarékossági szemlélet és a környezet védelme. A gipszégető kemence csupán 130 fokon működik, s a termelés szárítási fázisában mindössze vízgőz távozik a kéményeken át. A gipszkarton lap másik alapanyaga, a kartonpapír pedig környezetbarát, újrahasznosított termék, ezt a cég importból szerzi be, előállításához nincs szükség hazai faállomány felhasználására.

A mátrai gyárban 65-en dolgoznak, ezzel duplájára nőtt a Rigips Kft. létszáma. Az újonnan felvetteket az elmúlt hetekben hazai és külföldi szakmai tréningeken képezték ki - az igazgató szavai szerint - világszínvonalú munkára. Az üzemből a komplett gipszkartonrendszert szállítják, vagyis a válaszfalak, az álmenynyezetek, a tetőtér-beépítés anyagait szerelésre készen, tartozékokkal együtt készítik elő. Ez utóbbiakat részben az anyacégtől, részben más külföldi vállalatoktól szerzik be - tájékoztat a Világgazdaság.