Meghúzza a bankok nadrágszíját az EKB

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) szigorítja a kereskedelmi banki és takarékpénztári hitelezés feltételeit az euróövezetben: Jean-Claude Trichet bankelnök csütörtöki bejelentése szerint jövő februártól kötelező biztonsági pótlékkal növelik a pénzpiaci ügyletek biztonságát, habár ennek bevezetése növeli a bankok újraleszámítolási költségeit.
Vágólapra másolva!

Az EKB 12 százalékos kötelező önrészt állapított meg azokra az értékpapírokra, amelyeket a bankok kintlevőségeik kockázatának piaci terítésére - biztosítására - bocsátanak ki, és amelyeket az EKB elfogad fedezetként a kéthetes refinanszírozási árverésein.

Az önrész az alapkockázat százalékában értendő, más szóval: a bankok ezentúl csak az érintett kintlevőségeik 88 százalékát fedezhetik eszközalapú értékpapírokkal. Az intézkedés célja, hogy az alapkockázat nemfizetővé válása esetén az összeomlás kevésbé ránthassa magával a pénzügyi piacokat - ellentétben azzal, ami a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre alapozott, származékos értékpapírokkal történt tavaly óta.

Az EKB egyúttal azt is bejelentette, hogy novemberben és decemberben újabb likviditásnövelő lépéseket hajt végre: két pótlólagos, három hónapos futamidejű hiteltpályázaton 50-50 milliárd eurót oszt szét. Ezt megelőzően, októberben hathónapos futamidőre 25 milliárd euróval növeli az euróövezeti kereskedelmi bankok likviditását.