Valutaválság vár Kelet-Európára

Vágólapra másolva!
Kelet-Európában nagy a valuták leértékelődésének kockázata, és ez katasztrofális gazdasági következményekkel járhat, erre figyelmeztetett az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési szervezete (UNCTAD).
Vágólapra másolva!

A kelet-európai országok többségének felértékelődött a valutája a spekuláció következtében, és a valuták nagyot eshetnek a hagyományos folyómérlegválság miatt - mondta az UNCTAD fő közgazdásza, Heiner Flassbeck a szervezet genfi értekezletén csütörtökön.

Az UNCTAD éves jelentésének statisztikája szerint a kelet-európai valutákat és az orosz rubelt 1999 és 2007 között több mint 30 százalékkal értékelte föl a gyors inflációra és a magas kamatokra játszó spekuláció.

A felértékelődés azonban megártott a versenyképességnek, és ezért a legrosszabb helyzetben lévő országokban, Bulgáriában, Lettországban, Észtországban, Litvániában és Romániában a folyómérleg hiánya már meghaladja a hazai össztermék 10 százalékát, szintén az UNCTAD összesítése szerint.

Ezért "elkerülhetetlen" a kiigazítás lefelé a valutáknál, ami "gazdaságtörténeti tapasztalat szerint erős recessziót vagy reális leértékelődést okozhat", az UNCTAD jelentése szerint.