Hétfőtől jegyezhető a Pannunion részvénye

Vágólapra másolva!
Szeptember 8-án indul a Pannunion Csomagolóanyag Nyrt. nyilvános részvényértékesítése, a sikeresen záruló jegyzés után a társaság teljes részvénycsomagját bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére - közölte a társaság pénteken.
Vágólapra másolva!

A Pannunion jelenleg 97 százalékos főtulajdonosa a szintén tőzsdén jegyzett PannEnergy - korábban Pannonplast - amely a meglévő részesedésének csaknem 49 százalékát értékesíti. A maradék 3 százalék magánszemélyek tulajdonában van. A PannEnergy minimum 1,5 millió és maximum 13,2 millió darab Pannunion részvényt kíván értékesíteni a cég 2,65 milliárd forintnyi jegyzett tőkéjét alkotó, összesen 26,95 millió darab törzsrészvényből.

A befektetők a 100 forintos névértékű részvényeket 250 forintos kibocsátási áron jegyezhetik le. A szeptember 8-án induló jegyzés várhatóan szeptember 19-ig tart. A részvényjegyzés vezető forgalmazója a Buda-Cash Brókerház Zrt. A részvények bevezetését a tőzsde "A" kategóriájába kérik majd.

Minimális jegyzés esetén 375 millió forinthoz, maximális jegyzés esetén pedig 3,3 milliárd forinthoz juthat a jelenlegi főtulajdonos, a PannErgy. Ezt az összeget a tulajdonos a már korábban meghirdetett, 2007-es koncepciója alapján, a geotermikus energia feltárására és hasznosítására épülő új stratégiájának megvalósításához használja majd fel.

A Pannunion Nyrt., illetve a Pannunion csoport a PannErgy fogyasztási csomagolással foglalkozó leányvállalatainak átszervezése révén jött létre. A társaság központja és egyúttal a legnagyobb üzeme Szombathelyen van, míg érdekeltségeibe két magyarországi és három közép-európai termelő leányvállalat tartozik. A cégcsoport magyarországi tagjai az Almand Kft. és a Pannon-Effekt Kft., Romániában az Unical, Szerbiában a Union-plast és Ukrajnában az Interagropak tartozik a Pannunion érdekeltségébe. A kijevi cégben a Pannunion 51 százalékban tulajdonos, a szerbiaiban pedig 65 százalékban, míg a többi leányvállalat közvetlenül, illetve közvetve 100 százalékban a tulajdona.

A műanyagipari csomagolóeszközöket gyártó vállalkozás termékeinek fő piaca Közép- és Kelet-Európa, valamint a vezető uniós államok (egyebek között Németország, Ausztria, Franciaország, Svájc, Magyarország, Románia, Bulgária, Szerbia, Görögország). Stratégiai célja, hogy a közép-kelet-európai régió vezető műanyagipari csomagolóeszköz beszállítójává váljon.

A csoport árbevétele 2007-ben 19 százalékkal 10,05 milliárd forintra emelkedett az előző évi 8,4 milliárd forintról. A Pannunion konszolidált mérlegfőösszege 2007. december 31-én 12,02 milliárd forint, saját tőkéje 4 milliárd forint volt, utóbbi közel 800 millió forinttal több az egy évvel korábbinál. A hosszú lejáratú kötelezettségek a múlt év végén 2,84 milliárd forintot, a rövid lejáratúak pedig 5,17 milliárd forintot tettek ki. Beruházásokra 2007-ben több mint 2,1 milliárd forintot fordított. Az alkalmazottak létszáma 610 fő volt 2007 végén.