Elmaradt a Balatoni Halászat közgyűlése

Vágólapra másolva!
Szavazatképtelenség miatt elmaradt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) valamint a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) kezelésében lévő, állami tulajdonú Balatoni Halászati Zrt. pénteki közgyűlése, amelynek privatizációt érintő kérdésekben is döntést kellett volna hoznia.
Vágólapra másolva!

A Balatoni Halászati Zrt. átalakításáról több éve napirenden lévő tervekben jelentős változást hozott a tavaly elfogadott vagyontörvény, amelynek értelmében privatizálhatóvá vált a cég, mert kikerült az állami tulajdonban tartandó társaságok köréből. Az azóta megszületett átalakítási tervek egyike már nyár elején elnyerte az igazgatóság és a tulajdonosi képviselők támogatását, amely szerint a halászat holdinggá alakulna a jövőben, leányvállatokba szervezve bizonyos tevékenységeit.

A cég 1600 hektárnyi tógazdaságát három, 75 százalékban (mínusz 1 szavazat) eladható kft. üzemeltetné, külön kft. venné át a kereskedelmi, halfeldolgozási tevékenységet, ugyanakkor a holding fennhatósága alatt maradnának a közfeladatok - így például a halállomány szabályozása, halőrzés is - és a horgász-turisztikai feladatok, köztük a horgászjegy értékesítés.

Az MNV szóvivője, Száraz Gábor az MTI megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a halászati társaság menedzsmentje által tett javaslattal kapcsolatban még nem jutottak egységes álláspontra a tulajdonosok, márpedig csak ezt követően dönthetnek arról, mi alapján szavazzanak a közgyűlésen.

Suchman Tamás, a BFT elnöke annyit közölt az MTI-vel, hogy az MNV szakapparátusának voltak szakmai kifogásai a tervekkel kapcsolatban, amelyek megtárgyalására kevés volt a közgyűlés előtti idő, de az egyeztetések megkezdődtek. Az előzetesen támogatott elképzelésekben nem várható érdemi változás - tette hozzá.