Sztrájkolnak a Boeing dolgozói

Vágólapra másolva!
Sztrájkra lép a Boeing legnagyobb, közel 27 ezer tagot számláló gépész szakszervezete (IAM), mert a két nappal meghosszabbított határidő ellenére is kudarcba fulladtak pénteken a kollektív szerződésről szóló tárgyalások.
Vágólapra másolva!

A közép-európai idő szerint szombat reggelre meghirdetett munkabeszüntetés azt jelenti, hogy leállnak a gyártósorok a repülőgépgyártó vállalat két nagy összeszerelő üzemében, a Washington állambeli Rentonban és Everettben. Ezzel szünetel a 737-es, a 747-es, a 767-es és a 777-es típusok gyártása, és valószínűleg tovább csúszik a 787-es Dreamlinerek összeszerelése is. A már összeszerelt gépeket kiszállítják a megrendelőkhöz.

Wall Street-i elemzők szerint az elmúlt évben 4,1 milliárd dollár profitot termelő, 275 milliárd dollárra szóló megrendeléssel rendelkező Boeingnek napi százmillió dolláros bevételkiesést okozhat a munkabeszüntetés.

A szakszervezet és a munkaadók májusban kezdtek egyeztetéseket az új, három évre szóló kollektív szerződés tartalmáról. A Boeing legutolsó ajánlatában a szerződés időtartamára szóló 11 százalékos béremelés és 14 százalékos nyugdíjjárulék-emelés szerepelt. A munkavállalók legkevesebb 13 százalékos béremelést és a felkínáltnál magasabb nyugdíjjárulék-emelést szerettek volna elérni, emellett más, a foglalkoztatás biztonságához fűződő követeléseik is voltak.