Azerbajdzsán mégis támogatja a Nabuccót

Vágólapra másolva!
Az azeri energiaügyi miniszter kedden mégis támogatásáról biztosította a Nabucco gázvezetéket, amelyről a múlt pénteken még ettől gyökeresen eltérően nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Natik Aliyev egy energiaipari konferencián kijelentette: Azerbajdzsán nem adja fel a Nabuccót. Szerinte a tervnek van jövője, ugyanakkor - rámutatva, hogy nehézségek mutatkoznak a vezetéket megtöltő gáz forrásaival kapcsolatban - arra figyelmeztetett, hogy a vezetéken áramló gáz nem származhat kizárólag azeri forrásból, mert Azerbajdzsán nem képes saját erőforrásaiból ezt teljesen biztosítani.

A konferencián ugyancsak felszólaló török energiaügyi miniszter bizakodását fejezte ki, hogy a Nabucco-tervet végrehajtják, és ennek nemcsak Törökországra, de egész Európára kedvező hatása lesz.

Pálfordulás

Azerbajdzsán nem keres új útvonalakat a meglévőkön és a már eltervezett törökországin kívül a földgáz Európába szállítására, de a szállított mennyiséget növelni kívánja - mondta még a múlt pénteken újságírók előtt az energiaügyi miniszter is. Natik Aliyev akkor kijelentette: a gáz déli, vagy északi irányba történő szállítása a Kaszpi-tenger, Afganisztán, vagy Pakisztán felé, vagy más projektekhez való csatlakozás "megalapozatlan, és megindokolhatatlan tőkebefektetést jelentene az országnak".

A Nabucco vezeték körül, amelyet az EU szeretne megvalósítani, "nagyon sok a megoldatlan politikai, gazdasági és pénzügyi kérdés, és még keresni kell az elégséges mennyiséget biztosító gázforrást is", mert a jelenlegi - iráni és iraki - politikai helyzet miatt nem mérhető fel, hogy milyen források lesznek majd hozzáférhetők. Így a súlypont jelenleg Közép-Ázsiában van - mondta akkor a miniszter.

Az elképzelések szerint a Nabucco egyik fő forrását jelentő Sah-Deniz gázlelőhelyről Aliyev elmondta: a már folyamatban lévő első szakaszban kiaknázni tervezett mennyiséget az eredeti évi 8,6 milliárd köbméterről 10 milliárd köbméterre lehet növelni, vagyis megjelenhet bizonyos le nem kötött mennyiség, amelyet Baku felajánlhat Görögországnak, vagy Olaszországnak. Hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán számos okból nem szándékozik újabb kötelezettségeket vállalni más országokba irányuló gázszállításokra, hanem szabadon akarja eladni a gázt, annál is inkább, mivel az európai piac liberalizált.

Az oroszok vennének azeri gázt

A Sah-Deniz lelőhelyről még elmondta: a második szakasz beindítását a műszaki üzemeltetést végző BP 2013-ra halasztotta. A jelenleg kitermelt mennyiség jelentős része Grúziába és Törökországba megy: a törökországi szállításra építették ki a dél-kaukázusi vezetéket, amelynek 690 kilométeréből közel 250 kilométer Grúzia területén halad át.

A vita tárgya

A Nabucco vezeték a kaszpi térséget, a Közel-Keletet és Egyiptomot egyesítené, és Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián át - vagyis Oroszországot elkerülve - juttatná a gázt Nyugat-Európába. Hosszúsága a tervek szerint Törökországtól az ausztriai Baumgartenig mintegy 3300 kilométer, kapacitása 31 milliárd köbméter lenne.

Az építkezésnek a tervek szerint 2009-ben, a szállításnak 2012-ben kellene megkezdődni. A költségekről eltérő becslések láttak napvilágot.

A projektben a török Botas AS, a bolgár Bulgargaz Holding, a magyar Mol Rt, az osztrák OMV, a német RWE AG, és a román Transgas S.A. vesz részt egyenlő - 16,67 százalékos - részesedéssel.

Oroszország viszont augusztusban megerősítette, hogy kész azeri földgázt vásárolni, piaci áron. Az orosz gázvásárlás szándékát még júliusban jelezte Dmitrij Medvegyev orosz elnök, miután júniusban Alekszej Miller Gazprom-vezér felajánlotta: világpiaci áron vásárolnának.

Az azeri állami olajipari vállalat, és esetleg az Azerigas lenne a Gazprom partnere a Kommerszant című orosz lap szerint egy gázcsere megállapodás keretében.