Bush nem tervez újabb ösztönző pakkot

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök nem tervez újabb gazdaságösztönző csomagot - közölte kedden a washingtoni Fehér Ház az ez irányú demokrata felszólításokra reagálva.
Vágólapra másolva!

A kormány továbbra sem dolgozik egy második ösztönző csomagon, és a kongresszusnak még nagyon sok eszköz áll rendelkezésére a gazdaság élénkítésére - jelentette ki Dana Perino fehér házi szóvivő. Szerinte a jelenlegi törvényhozás még fontos energiaügyi és kereskedelmi döntéseket hozhat. Utalt rá, hogy a kongresszusnak jóvá kell hagynia például a kolumbiai, a dél-koreai és a panamai szabadkereskedelmi megállapodást, ezenkívül áldását adhatná a tengeri olajfúrásokra is, amelyet Bush elnök szorgalmaz.

A nyári szabadság után hétfőn összeült kongresszus demokrata párti vezetői azzal reagáltak az aggasztóan magas munkanélküliségi adatokra, hogy újabb ösztönző csomagot sürgettek. Az ötéves csúcsra szökött munkanélküliségi rátát figyelembe véve világos, hogy azonnali cselekvésre van szükség a gazdaság erősítésére - mondta Nancy Pelosi házelnök.

A munkaügyi minisztérium a múlt héten közölte, hogy a munkanélküliség augusztusban 6,1 százalékra nőtt a júliusi 5,7 százalékról. Pelosi kifejtette: a Capitolium kidolgozza az újabb ösztönző csomagot, ezenkívül átfogó energiaügyi törvénycsomagot készítenek elő új munkahelyek teremtésére.

Ötvenmilliárd dollárból élénkítene az ellenzék

Az év elején a Bush-kormányzat a kongresszusi vezetőkkel egyetértésben 168 milliárd dolláros élénkítő csomagot fogadott el, amelynek keretében fogyasztók milliói kaptak adó-visszatérítési csekkeket, ezenkívül kis- és középvállalkozások részesültek adókedvezményekben munkahelyteremtő beruházásokhoz.

Kongresszusi források szerint a demokraták által szorgalmazott újabb, 50 milliárd dolláros ösztönző program nem tartalmazna adóvisszatérítést, mert ez túl drága lenne, jóllehet Barack Obama demokrata párti elnökjelölt ezt szorgalmazta. A demokraták szövetségi támogatást kérnek autópálya-építésekhez, segítséget igényelnek a szorult költségvetésű államoknak és állítólag a három nagy amerikai autógyárnak is, az üzemanyag-takarékos járművekre való átállás segítésére.

WSJ: arcátlan a kormányzat

A The Wall Street Journal megjegyezte: az ötéves munkanélküliségi csúcsot tekintve finoman szólva arcátlanság a Bush-kormányzat részéről azt állítani, hogy a tavasszal indított adóvisszatérítési csomag működik.

Dana Perino szóvivő kedden kijelentette, hogy érezhetők a csomag jótékony hatásai, amelyekre számítottak. A Bush-kormányzat ismert jelszavait ismételve elmondta: a nyolcadik hónapja emelkedő munkanélküliség ellenére az amerikai gazdaság továbbra is rugalmas, más mutatók, például a növekedési arány, pozitívak.