Egy dollárral csökkent az olaj ára

Vágólapra másolva!
Kedden kora reggel több, mint 1 dollárral csökkent a kőolaj ára a szabadpiacon, elsősorban a dollár erősödése miatt. Hozzájárult a csökkenéshez az is, hogy gyengül az Ike nevű hurrikán ereje, s várhatóan nem tesz akkora károkat a Mexikói-öböl olajkitermelő létesítményeiben, mint amire korábban számítottak. Az euró árfolyama kedd reggelre 1,4071 dollárra csökkent a hétfő késői 1,4123 dollárról.
Vágólapra másolva!

A befektetők nagy figyelemmel kísérik az OPEC kedden kezdődő értekezletét is, amelyen egyes tagországok intézkedéseket szeretnének hozni a hordónkénti 100 dolláros olajár védelmében. A nyersolaj ára 38 dollárral, azaz 26 százalékkal csökkent azóta, hogy július 11-én 147,27 dollárral rekordot állított fel.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, októberi határidőre kedd reggel hordónként (159 liter) 105,28 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 1,06 dollárral olcsóbb a hétfői New York-i zárónál. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, októberi határidőre kedd reggel 104,06 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 1,03 dollárral olcsóbb a hétfői zárónál.

Kedd reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 803,9 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon, 1,4 dollárral drágább, mint hétfőn későn.