Új adatok az Univerzum eddig észlelt legfényesebb robbanásáról

Vágólapra másolva!
Idén tavasszal egy minden korábbinál fényesebb gammafelvillanást figyeltek meg, amely éppen bolygónk felé irányult. Ez volt az eddig rögzített legnagyobb energiájú robbanás a Világegyetemben. Nemrég újabb eredmények láttak napvilágot az eseménnyel kapcsolatban, amelyet a NASA szerdai satótájékoztatóján ismertetett. 
Vágólapra másolva!

Mint arról korábbi cikkünkben is írtunk, 2008. március 19-e fontos nap volt a SWIFT-űrteleszkóp számára, ugyanis 24 óra leforgása alatt 5 gammakitörés és több egyéb robbanás sugárzását azonosította. A SWIFT Föld körüli pályán keringő obszervatórium, amely a nagyenergiájú gamma-hullámhosszakon végzi megfigyeléseit.

A gammafelvillanások a mai Világegyetemben ismert legnagyobb energiájú jelenségek. Két nagy csoportjuk létezik: a rövid és hosszú felvillanások. A modellek alapján a rövid gammavillanások két neutroncsillag összeütközésekor jönnek létre, a hosszú gammavillanások pedig extrém nagytömegű csillagok élete végén, ún. hipernóva-robbanások alkalmával történnek. Utóbbi esetben a nagytömegű csillag magjának összeroskadásakor a centrumban egy fekete lyuk keletkezik, és a felszabaduló energia egy része a csillag eredeti egyenlítői síkjára merőlegesen, két anyagsugár formájában lövell ki. A jelenség akkor feltűnő és látszik intenzív villanásként, ha a két sugár egyike a Föld felé mutat.

Ilyet sikerült megfigyelni március 19-én, amikor a SWIFT három éve folyó munkájának eddigi legenergikusabb gammafelvillanását rögzítette. A GRB 080319B jelzésű forrás vöröseltolódását a chilei VLT-távcsövekkel, valamint a 11 méter átmérőjű Hobby-Eberley-teleszkóppal határozták meg, amely z = 0,94-nek adódott. Eszerint közel 7,5 milliárd fényév távolságban történt a robbanás, vagyis sugárzása 7,5 milliárd éve indult el felénk, amikor a Világegyetem kora valamivel kevesebb mint fele volt a jelenleginek. Az esemény annyira energikus volt, hogy rövid ideig az égbolton +5,6 magnitúdósnak mutatkozott - tehát akár szabad szemmel is megfigyelhető volt.

Nemrég a Leichester Egyetem szakemberei és velük együttműködő kutatók a SWIFT és a földi távcsövek adatainak kombinálásával új modellt dolgoztak ki a jelenség magyarázatára. A mérésekbe ezúttal már a Wind-szonda fedélzetén található KONUS detektor adatait, valamint a TARTORA nevű orosz-kínai együttműködés keretében üzemeltetett robotteleszkóp méréseit is felhasználták.

Az elemzések során kiderült, hogy robbanás során keletkező anyagsugár nem egy homogén nyaláb volt, mint azt eddig feltételezték. Az esemény során a kirepülő részecskék többsége egy szélesebb, közel 10 fokos nyílásszögű kúp mentén áramlott, míg ezen belül egy erősebben fókuszált, gyorsabb, központi helyzetű nyaláb is mozgott. Itt a kirepült részecskék a fénysebesség közel 99.99995%-ával haladtak, és ezekkel kapcsolatos a megfigyelt extrém nagy fényesség.

Forrás: [origo]

A Paritel-teleszkóp felvételei a robbanás maximális fázisakor (a) és néhány órával később (b, c). A műszer az infravörös tartományban a jelenség feltűnése után már 54 másodperccel elkezdte a megfigyeléseket

Az eddig rögzített gammavillanásoknál csak a szélesebb, külső anyagsugarat azonosították. A keskeny központi kiáramlás felismeréséhez nagy szerencse kell, mivel annak nyílásszöge a fenti mérések alapján mindössze 0,4 fok. A statisztikai vizsgálatok szerint ilyen észlelésre és szerencsés egybeesésre nagyjából csak évtizedenként egy alkalommal kerül sor.

A megfigyelés egyben arra utal, hogy ha hasonló jelenségek már a Világegyetem korai időszakában, a Nagy Bumm után néhány százmillió évvel is léteztek, akkor elméletileg azok megfigyelése is lehetséges. Ezúttal a robbanás felhőjének sugárzása az esemény után közel egy hónappal halványodott el annyira, hogy a robbanás helyszínét, egy a távoli galaxist is sikerült megfigyelni. Ha a kérdéses gammavillanásra nem ilyen messze, hanem 6000 fényév távolságban, tehát a Galaxisunkon belül, hozzánk közel került volna sor, olyan fényesnek mutatkozott volna, mint a Nap a Föld egén.

Egy gammafelvillanás kialakulásának modellje (NASA/SkyWorks Digital)