Londonban száz dollár alatti olajárat várnak

Vágólapra másolva!
Száz dollár alatti negyedik negyedévi globális olajárátlaggal számolnak londoni iparági elemzők, hangsúlyozva, hogy a piac az e heti OPEC-értekezlet kitermelés-csökkentő állásfoglalása ellenére is igen pesszimista, ráadásul a határozatot sokan félreértették.
Vágólapra másolva!

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci elemzéseket is közlő háza az OPEC-ülésről adott kommentárjában kiemelte: a miniszteri találkozó után komoly zavar támadt abban a kérdésben, hogy az olajkartell vajon egy korábbi, alacsonyabb kitermelési plafonhoz tért-e vissza. "Az elemzők zavarodottságához a sajtó zavarodottsága járult", ám teljesen egyértelmű, hogy nem történt kvótacsökkentés, fogalmaztak a Barclays Capital iparági elemzői.

A ház hangsúlyozza, hogy a tavaly szeptember óta érvényes összkvóta, amelynek "szigorú" betartására az OPEC-ülésről kiadott nyilatkozat utal, ugyanaz, amely az e heti bécsi OPEC-értekezlet előtt is érvényben volt, és továbbra is érvényes. A szerda hajnalba nyúló értekezleten arról született döntés, hogy 520 ezer hordóval csökkenteni kell a kvótakötelezett tagországok napi termelését, betartandó a tavaly szeptember óta érvényes, napi 28,8 millió hord ós összkvótát.

A Barclays Capital csütörtöki kommentárja szerint azonban az olajpiacon most nagyon borúlátó a hangulat, és a befektetők teljesen a keresleti oldalra koncentrálnak, annak ellenére is, hogy az OPEC-en kívüli termelők kínálata "drámaian" elmarad a konszenzustól, komoly mértékben ellentételezve az OECD-térség romló keresleti összképét.

A Barclays Capital szerint a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta, illetve a globális referenciatípusnak tekintett északi-tengeri Brent fronthatáridői az idei első negyedben mért 97,80, illetve 96,30 dolláros, és a második negyedben elért 123,80 és 122,80 dolláros átlag után a harmadikban 118,10, illetve 117,20 dollárra, a negyedikben 97,50, illetve 95,90 dollárra süllyednek. A ház negyedévvel ezelőtt még 128,20 és 126,50 dolláros harmadik negyedévi, illetve 123,90 és 122,20 dolláros negyedik negyedévi átlagárfolyamokkal számolt a két meghatározó olajfajtára.

A Barclays Capital szerint a WTI mindenkori legközelebbi kontraktusainak átlagára az idén egész évben - a korábban jósolt 116,90 dollár helyett - 109,30 dollár, a Brent fronthatáridőinek átlaga az eddig várt 115,20 dollár helyett 108,10 dollár lesz.