Vágólapra másolva!
Nalcsikban, a kieséses rendszerű női sakkvilágbajnokságon az orosz Alekszandra Kosztenjuk bejutott a döntőbe. A svéd Pia Cramlinggal szemben elremizte a második játszmát, 1,5-0,5-ös győzelemmel harcolta ki, hogy 2001 után ismét világbajnoki döntős. Óriási esélyt szalasztott el a 14 éves Hou Yifan. Nyerésre állt Humpy Koneru ellen, de időzavarban vesztőt húzott, az indiai nagymesternő nem kis szerencsével kiegyenlített. Pénteken rájátszás dönt, hogy ki lesz Kosztenjuk ellenfele a négyjátszmás döntőben.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Nalcsikból

Az elődöntő második partijai előtt az volt a nagy kérdés, hogy tudnak-e rendelésre nyerni az első partiban vereséget szenvedett nagymesternők, Humpy Koneru és Pia Cramling? Érdekes állások jöttek létre, a kiegyenlítésért küzdők gondolkodási ideje gyorsan fogyott. Az orosz Alekszandra Kosztenjuk játéka önbizalomtól duzzadt, a 14 éves kínai Hou Yifan alaposan feladta a leckét Konerunak.

A viadal doyenje, Pia Cramling váratlan esélyt kapott, de súlyos időzavarban nem tudott élni a lehetőséggel. Kosztenjuk a végállásban örökös sakkot tartott, bemattolhatta volna a svéd nagymesternőt. Pia elsőként gratulált Alekszandra döntőbejutásához. A vereség ellenére nagyon elégedett saját eredményével, a világbajnoki bronzéremmel.

A másik párharc drámai módon fejeződött be. Úgy tűnt, hogy a világranglista második Koneru elveszti a második játszmát is. Hou Yifan azonban a kapkodásban elbizonytalanodott, "megremegett" a keze. Az első játszmában Koneru hibázott az a5 gyalog leütésével, most Hou Yifan ütötte le a mérgezett gyalogot, a világos vezér betört hadállásába és mattra állította sötétet, Humpy kiegyenlített. A kényszerű kapituláció után kisorsoltuk a pénteki rájátszás színelosztását, Hou Yifan játssza az első 25-25 perces rapidpartit világossal. A küzdő feleknek még lépésenként 10-10 másodperc bónuszideje is van. Újabb 1-1 esetén új sorsolás után két 5-5 perces villámparti, vagy esetleg a gyűlölt "hirtelen halál" játszma dönti el, hogy ki lesz Alekszandra Kosztenjuk ellenfele a négyjátszmás világbajnoki döntőben, amely vasárnap kezdődik.

Az elődöntő eredményei:
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2510) - Pia Cramling (svéd, 2544) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Hou Yifan (kínai, 2557)- Humpy Koneru (indiai, 2622) 1 - 1 (1 - 0, 0 - 1) TB