Magyarországra is jutna cseh-azeri olaj

Vágólapra másolva!
Csehország bevásárolná magát a TAL vezetékbe, hogy a csövön azeri olajat importálva függetlenedjen az orosz szállításoktól. Az ügylethez amerikai segítséget remél, miután hozzájárult, hogy területére amerikai rakétavédelmi radarokat telepítsenek - derül ki a Világgazdaságból.
Vágólapra másolva!

A hírt közzétevő cseh E15 üzleti napilap szerint az új útvonalon Csehország Szlovákiának és Magyarországnak is továbbíthatna azeri olajat. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője szerint nem engedhető meg, hogy politikai megfontolásból a mostaninál több okból is sokkal drágább olaj vásárlásával terheljük a lakosságot és rontsuk a gazdaság versenyképességét.

Különben is erősen kérdéses, van-e Azerbajdzsánnak többletolaja, sőt az is, hogy tud-e anynyi gázt táplálni a Nabucco vezetékbe, amennyit ígért.

Persze minden ésszerű beszerzési lehetőséget meg kell vizsgálni, de ez most nem tűnik annak. Egyébiránt bármikor behozhatunk olajat az Adria-vezetéken. Oroszország gyorsan reagált a cseh tervre: a korábbinál sokkal kedvezőbb feltételekkel, a közvetítők kihagyásával kínált olajat.