Vágólapra másolva!
Kővágó Zoltán a negyedik, Máté Gábor az ötödik helyen végzett diszkoszvetésben az atlétikai Világdöntőben. A stuttgarti viadalon Kővágót az utolsó sorozatban dobták le a dobogóról. Női gerelyhajításban a cseh Barbora Spotáková 72,28 méteres eredménnyel világcsúcsot ért el.

Az évközi versenyeken szerzett pontok alapján Kővágó Zoltán a hatodik, Máté Gábor a hetedik helyen került be a Világdöntőbe, és mindketten azzal a szándékkal érkezhettek Stuttgartba, hogy javítsanak a halovány olimpiai produkciójuk után. Pekingben kellemetlen meglepetés volt számunkra, hogy sem az athéni ötkarikás játékokon ezüstérmes Kővágó, sem a tavalyi oszakai vb-n ötödik helyen zárt Máté nem került be a tizenkettes fináléba.

Stuttgartban csak nyolc versenyző indulhatott, és nem nagyon lehetett arra számítani, hogy a hűvös, 15 Celsius fokos hőmérsékletben és az eső után víztócsákkal borított dobókörből messzire száll a diszkosz. Az újdonsült olimpiai bajnok észt Gerd Kanter azonban rácáfolt a jóslatokra, az első sorozatban 68,35 métert dobott, a negyedikben pedig zárásként - a Világdöntőben csak négyszer lehetett kísérletezni - 68,38-at.

Kővágó 63,39-cel nyitott, ezzel az első kör után még második volt, de aztán a tavaly vb-2. német Robert Harting 65,76-tal, az utolsó sorozatban pedig a Pekingben ezüstérmes lengyel Piotr Malachowski 66,07-tel túldobta, így leszorult a dobogóról. S bár Kővágó negyedik kísérletére javított, 65,11-et ért el, ez nem volt elegendő az éremhez, negyedik lett. Máté Gábor 63,28-cal az ötödik helyen zárt.

Meglepetésre a kétszeres olimpiai bajnok litván Virgilijus Alekna 61,03-mal utolsó, nyolcadik lett, így a pénzdíjból be kellett érnie szerény kétezer dollárral. Kővágó hétezret, Máté ötezret kapott, a dobogón állva a győztes Kanter 30 ezret, Malachowski 20 ezret, Harting 12 ezret.

A cseh Barbora Spotáková pedig 130 ezer dollárt tehetett zsebre, ugyanis megjavította a női gerelyhajítás világcsúcsát, és ez 100 ezer dollár bónuszt jelentett számára. A 27 éves olimpiai bajnoknő, aki tavaly az oszakai vb-t is megnyerte, az első sorozatban 72,28 méteres eredményt ért el, s így több mint fél méterrel túlszárnyalta a régi rekordot. Ezt a kubai Osleidys Menendez a 2005-ös helsinki vb-n állította fel 71,70-nel.

Forrás: AFP

Spotáková boldogan integetett a világcsúcs után

Női rúdugrásban az olimpiai bajnok és világcsúcstartó orosz Jelena Iszinbajeva végül nem indult el, a versenyt a német Silke Spiegelburg nyerte 470 cm-rel. Férfi 100 méteren pedig a napjaink első számú sprinterévé előlépett jamaicai Usain Bolt távollétében honfitársa, a korábbi világrekorder Asafa Powell győzött, 9.87 másodperces idővel.

Férfi magasugrásban Stefan Holm utolsó nemzetközi versenyén vett részt. A 32 éves svéd atléta Athénban megnyerte az olimpiát, Pekingben - ahogy 2000-ben, Sydneyben is - a negyedik helyen végzett. Stuttgartban ezüstéremmel (233 cm) búcsúzott, csak az olimpiai bajnok orosz Andrej Szilnov (235 cm) volt jobb nála.