Vágólapra másolva!
A magyar férfikosárlabda-válogatott sima vereséget szenvedett a szerbektől Szombathelyen az Európa-bajnoki selejtezősorozat hetedik, utolsó előtti fordulójában, így egy hét múlva Finnországban dől el, hogy pótselejtezőt vagy osztályozót játszik-e jövő nyáron.

A csoport, 7. forduló:
Magyarország - Szerbia 61-89 (20-28, 15-28, 14-12, 12-21)
a magyar pontszerzők:
Németh 11, Sitku 9, Fodor 9, Báder 8, Kámán 7, Molnár 7, Ferencz 6, Horváth 2, Trepák 2

Mészáros Lajos együttese két győzelemmel és négy vereséggel a háta mögött kezdte meg csoportbéli hetedik fellépését a szerbek ellen, akik 4/1-es mérleggel büszkélkedhettek a szombathelyi vendégszereplés előtt.

Az előzetes eredmények mellett a szakmai igazgatónak az is fejfájást okozhatott, hogy a szerdai, 75-68-as olaszországi vereséget követően a csapat a helyi légitársaság sztrájkja miatt egy további napot Rómában rekedt, így később ért a vasi megyeszékhelyre, mint ellenfele.

Augusztus 27-én a szerbek otthon 94-60-ra verték a magyar csapatot, ezúttal Vujanic triplája sejtette a folytatást, ám az egy hete Bulgária ellen győztes kosarat dobó Fodor két duplával és egy gólpasszal válaszolt. A rivális főként az NBA-ben is megfordult Krsticre épített, a 214 centis center pedig csakhamar 9 pontnál járt.

A második negyedben a rákapcsoló déli szomszéd már 23 ponttal is elhúzott, mivel a záporozó kosarakra alig érkezett magyar "gól". Tripkovic 15 pontnál, Krstic 11 pontnál tartott, miközben a magyar pontrekorder Báder volt 8 egységgel. A félidőben 35-56-ot mutatott a nagyóra.

A mérkőzés képe nagyszünet után sem változott, majd a szerbek öt (!) percig nem találtak a gyűrűbe, mégis csupán 16 pontra csökkent a különbség. Erceg belelendülésével a 30. percben 49-68 volt az állás, és sovány vigaszt jelentett, hogy a hazaiak végre nyertek egy negyedet. Az utolsó szakaszban az ellenfél könnyedén tartotta előnyét, a Mészáros-alakulatnak pedig legfeljebb egy-egy szép pillanatra futotta.

A magyar együttes utolsó mérkőzésén, egy hét múlva Finnországban lép pályára. A négy csoportba sorsolt 17 együttesből az elsők és a három legjobb második automatikusan kvalifikálja magát a jövő őszi, lengyelországi Eb-re. (Az előző Eb-n elért helyezése révén a mezőnynek selejtező nélkül lett a tagja a címvédő Oroszország, továbbá Spanyolország, Litvánia, Görögország, Horvátország, Szlovénia valamint a házigazda Lengyelország.)

A fennmaradó 10 gárdából - a győzelem/vereség arány alapján sorrendbe rakva - a jobbik hat válogatott pótselejtezőt vív a kontinenstorna 16., utolsó kiadó helyéért. A többi négy kieséses tornán vesz részt, ahonnan a gyengébbik két alakulat a B osztályba csúszik.

Mészáros Lajos szakmai igazgató: "Ledaráltak bennünket a szerbek, hatan jutottak tíz pont fölé, erősebbek, jobbak voltak. A mieink kicsit fásultak játszottak az elmúlt napok megpróbáltatásai miatt, ráadásul csak tíz embert forgathattunk. Utolsó esélyünk egy hét múlva a finnországi találkozó lesz, kedden találkozunk Tatán, összerázzuk a csapatot, és mindent megpróbálunk jövő szombaton."

A csoport másik mérkőzésén:
Finnország - Olaszország 62-69

A csoport állása: 1. Szerbia 11 pont/6 mérkőzés, 2. Bulgária 10/6 (512/470), 3. Olaszország 10/7 (492/509), 4. MAGYARORSZÁG 9/7, 5. Finnország 8/6

A hátralévő meccsek:
szerda:
Olaszország - Bulgária
Szerbia - Finnország

szombat:
Finnország - MAGYARORSZÁG
Bulgária - Szerbia