Vágólapra másolva!
A Juventus FC az előző szezonban úgy lett bronzérmes a Serie A-ban, hogy újoncként szerepelt a pontvadászatban, és így az elvárás a csapattal szemben nem is volt több a BL-kvalifikációnál. A torinóiak azóta sikerrel vették a Bajnokok Ligája selejtezőjét, és ezzel végleg "visszatértek" az európai élmezőnybe - az új szezonban pedig már a scudetto a cél, a minél jobb nemzetközi szereplés mellett.

A torinói klubot 2006-ban a calciopoli-botrány miatt száműzték a Serie B-be, ahonnan rögtön vissza is jutott, ráadásul jó néhány kulcsjátékos a második vonalban is kitartott az együttes mellett. Ezzel együtt nagy kérdés volt, hogy a legjobbak közé visszatérve mire lesz képes a gárda, a Juventus FC azonban nem okozott csalódást a szurkolóinak, elvégre magabiztosan szerezte meg a bronzérmet, és a drukkereknek tulajdonképpen egyetlen napig sem kellett izgulniuk az első négybe kerülés miatt.

Mindezzel persze meglehetősen magasra tették a lécet az új idényre, amelyben már nem csak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is helyt kell állnia a gárdának. Ezzel Claudio Ranieri mester is tisztában volt, és ennek megfelelően idejekorán megkezdte az együttes megerősítését: a svéd középhátvéd, Olof Mellberg leigazolását már a legutóbbi idény közben nyilvánosságra hozták (az Aston Villa bekkjéért egyetlen eurót sem kellett fizetni, mivel lejárt a szerződése a birminghamieknél), majd nem sokkal később az is eldőlt, hogy a Palermo brazil csatára, Amauri is a Juvénál folytatja pályafutását.

Érte 15,3 millió eurót fizettek, ráadásul a védekező középpályást, Antonio Nocerinót is odaadták a szicíliai egyesületnek - amivel az is nyilvánvalóvá vált, hogy ezen a poszton is szüksége lesz legalább egy új emberre a klubnak. Sokáig úgy tűnt, hogy a Liverpool FC spanyol játékosa, Xabi Alonso lehet a megoldás, a Zebrák heteken keresztül tárgyaltak vele, illetve az angol egyesülettel, de nem született megegyezés, így a torinóiaknak máshol kellett szétnézniük.

Végül aztán a Sevilla FC dán futballistája, Christian Poulsen mellett döntöttek, akit közel tízmillió euróért vettek meg, és ezzel Ranieri tulajdonképpen le is zárta a transzferperiódus lényegi részét - már csak pár kiegészítő emberre volt szüksége. Elsősorban a kapusposztra Gianluigi Buffon mögé, hiszen a szakvezető úgy ítélte meg, hogy a korábbi második számú hálóőr, Emanuele Belardi nem elég rutinos ahhoz, hogy szükség esetén beugorjon a BL-ben.

Így aztán őt lepasszolták az Udinesének, ahonnan cserébe előbb a veterán Antonio Chimentit, majd az osztrák Alex Manningert is megszerezték - utóbbiért 2,5 millió eurót fizettek. A hátsó alakzat teljessé tétele érdekében a Livorno horvát bekkjét, Dario Knezevicet vették kölcsön, és a három, kölcsönből visszaérkezett játékossal (Sebastian Giovincóval, Paolo de Cegliével és Claudio Marchisióval) ténylegesen kialakult az a keret, amelyet Ranieri megálmodott.

Az idény még el sem kezdődött, amikor kiderült, hogy a tréner nem számolt rosszul, amikor úgy ítélte meg, hogy szükség van a keret bővítésére, hiszen a sérülések már a nyáron sem kerülték el a klubot. Előbb a csapat portugál középhátvédje, Jorge Andrade dőlt ki a sorból (igaz, vele amúgy sem lehetett komolyan számolni, hiszen a legutóbbi pontvadászatot is kénytelen volt kihagyni), ezt követően a középpályáról Marco Marchionni és Cristiano Zanetti szenvedett izomszakadást, és a Trofeo Berlusconin az AC Milan ellen a középhátvéd Giorgio Chiellini is megsérült.

Utóbbi futballista az Artmedia Petrzalka elleni BL-selejtezőn még játszott, de a visszavágón, illetve a Serie A első fordulójában már nem állt Ranieri rendelkezésére, aki azonban így is rendkívül erős csapatot küldhetett a pályára. Erre persze szükség is volt, hiszen az első játéknapon a Juve rögtön rangadót játszott a Fiorentina ellen, és Firenzében a gárda közel állt a győzelemhez - a hazaiak azonban a hajrában egyenlíteni tudtak.

Forrás: AFP

Amauri a Palermo rózsaszín-fekete mezét cserélte zebracsíkosra

A Violák elleni idegenbeli döntetlen persze nem rossz eredmény, főleg, hogy a Serie A nyitányán egyik, a bajnoki címre esélyesnek tartott gárda sem tudott nyerni, a második fordulóban pedig Chiellinin és a hosszabb ideje a maródiak listáján szereplő Jonathan Zebinán kívül már mindenki Ranieri rendelkezésére áll.

A tréner egyébként a jelek szerint inkább a rutinra, mint a fiatalos lendületre szavaz, ami már a nyári transzfereknél is látható volt (Nocerino mellett egy másik saját nevelésű tehetségtől, a már az olasz nagyválogatottban is bemutatkozott Raffaelle Palladinótól is megváltak), és ennek köszönhetően a Juventus a Serie A második legmagasabb átlagéletkorú keretével rendelkezik - a torinóiaknál csak az AC Milan számít idősebb csapatnak.

A szurkolók éppen emiatt kicsit aggódnak is, hogy a nyáron kölcsönből visszatért futballisták legtehetségesebbike, Giovinco a kevés játéklehetőség miatt elhagyhatja a Juventust. A támadó középpályás a legutóbbi szezonban remekelt az Empoliban, az olasz U21-es válogatottban is rendre kiváló teljesítményt nyújt, Ranierinél azonban a szezon eddigi három tétmeccse közül csak az egyiken lépett pályára - az Artmedia elleni visszavágón cserélték be. Igaz, a pekingi olimpia miatt csak később kapcsolódott be a felkészülésbe, vagyis a szakvezető nem véletlenül "jegelte", ám a hírek szerint az Arsenal FC máris érdeklődik az ifjú titán iránt, ami kicsit aggasztja a Zebrák híveit.

www.infosport-focivilag.hu