Eltűnt a demokraták előnye

Vágólapra másolva!
Sarah Palin alelnöki jelölése felszámolta az amerikai republikánus elnökjelölt tartós hátrányát demokrata vetélytársával szemben: John McCain és Barack Obama támogatottsága az elektori szavazatok várható számát illetően lényegében kiegyenlítődött - állapította meg vasárnap a Zogby közvélemény-kutató intézet.
Vágólapra másolva!

A Zogby szerint az Obama-Biden páros 234 elektori szavazatra számíthat 18 államból, míg a McCain-Palin kettős 226 voksot kaphat majd 25 államból; 78 szavazat sorsa teljesen kétesélyes.

A felmérést elsősorban abban a 11 szövetségi államban végezték, ahol a választás kimenetele bizonytalan. Obamáék az utóbbi hetekben 26 feltételezett elektori szavazatot veszítettek, McCain és társa viszont 54 szavazattal erősödött. A győzelemhez 270 szavazatra lesz szükség az 538 tagú testületben.

Obama kampánystábja az eddigieknél célzottabb és erősebb politikai reklámokkal kívánja visszaszerezni a lendületet. Obama, aki elismerte, hogy "Palin egy jelenség, kétségtelenül javított McCain esélyein", kijelentette: "Igen kemények a reklámjaink (...) az igazsággal fogok válaszolni".

Miközben az amerikai sajtóban továbbra is a sötét lóként az elnökválasztási versenybe ugrott Sarah Palin a főszereplő, demokrata vetélytársáról, Joe Biden szenátorról kevés szó esik. Az Obama-stáb aktívabb szerepet szán a veterán politikusnak: neki kell fellelkesítenie a fehér kétkezi munkásokat. McCain régi barátjaként emellett be kell bizonyítania, hogy az arizonai szenátor rossz választás lenne az elnöki posztra. Biden 22 éve dolgozik együtt a szenátusban McCainnel, számos külföldi tényfeltáró küldetésen együtt vettek részt.

Palin a vele készítette első külpolitikai témájú interjúban - amelyet az ABC televízió a hét végén több részletben sugárzott - azt mondta: szerinte Obama sajnálhatja, hogy nem Hillary Clintont választotta alelnökjelöltnek. Méltatta a volt first lady eltökéltségét, jellemének szilárdságát, sőt eleganciáját is. Az Obama-stáb erre azzal reagált, hogy Palin "őrizze meg magának hamis érzékenységét és tiszteletét". Palin néhány hónappal ezelőtt még élesen bírálta Clintont, amiért szerinte "nyafogott" a negatív sajtó miatt. Palin akkor úgy vélte, Clinton kampánya nem mozdítja elő a nők ügyét.