A tengerre vinné a szervereit a Google

Vágólapra másolva!
Hajókon vagy úszó platformokon tárolná a szervereit az internetes vállalat, ahol a tengeráramlatok hűtenék azokat, és esetleg még az áramot is termelnék nekik.
Vágólapra másolva!

A nyílt tengeren lehorgonyzott szerverfarmokkal javítaná versenyképességét a Google a közeljövőben, legalábbis egy szabadalmi beadvány szerint, amelyre először a The Times munkatársai bukkantak rá. A tervek szerint az internetes vállalat a partoktól 11 kilométerre, vagyis a nemzetközi vizeken tárolná a számítógép-flottát, amely után így nem kellene ingatlanadót fizetnie, mint a jelenlegi szervertermekért, és a tengervízzel hűteni is lehetne a gépeket, vagy áramot termelni nekik.

A szabadalmi leírás szó szerint a következőket tartalmazza: "A számítógépes központok egy hajón vagy hajókon találhatók, amelyek egye olyan víztömegen vannak lehorgonyozva, amelyből a víz természetes mozgása által generált energia kinyerhető, és ebből vagy elektromos áram fejleszthető, és/vagy a számítógépek hűtését biztosító szivattyúk meghajtására használható fel." A szuperszámítógépes kapacitások egyre növekvő energiaigénye (amelynek jelentős részét a hűtésre fordítják) és az emiatt növekvő költségek miatt nem csak a Google kísérletezik alternatív megoldásokkal.

A Microsoft Szibéria örökké fagyos területeire telepítené a szervereit, hogy ezzel megoldott legyen a hűtés, a Sun pedig Japánban egy elhagyott szénbányába telepítené a gépeket, ahol a talajvízet használnák fel hűtővízként - adta hírül az ANI. A szakértők becslései szerint a számítógépes szerverközpontok 2005-ben a világ energiafogyasztásának 1 százalékáért voltak felelősek, és az áramellátásuk miatt keletkező légszennyezés 2020-ra meghaladja majd a légi közlekedését.