Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak tartják a szakmai szervezetek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) javaslatát az italcsomagolásokra kivetett termékdíjak átalakítására - írta a keddi Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az érintett ágazatok cégeit összefogó szervezetek elsősorban azt kifogásolják, hogy az italcsomagolások után kivetett termékdíj befizetésére - saját számításaik szerint - jövőre csaknem 20 milliárd forintot kellene fordítaniuk az idei mintegy hétmilliárdot követően.

A zöldtárca jogszabály-koncepciója szerint ugyanakkor a teljes csomagolási termékdíjteher csak minimális mértékben, 10,6 milliárdról 10,8 milliárd forintra emelkedne.

A gazdasági szereplők kétségbe vonják a számítások metodikájának helyességét, s ragaszkodnak a tervezett díjtételek radikális csökkentéséhez, valamint a tervezett új adminisztratív előírások egyszerűsítéséhez - írta a lap, amely felidézi a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége, valamint a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács állásfoglalását is.

A dokumentum szerint a KVM egyrészt a reálisnál optimistább forgatókönyvet vázolt fel a hulladékká vált palackok hasznosítási arányát illetően, másrészt a többször felhasználható palackok preferálása fenntartja a külföldről beszállított termékek hátrányos megkülönböztetését, amelyeknél gyakorlatilag lehetetlen megoldani az újratöltést - olvasható a cikkben.