Tűzoltásba kezdtek a világ központi bankjai

Vágólapra másolva!
A globális pénzügyi válság mérséklése céljából a világ több központi bankja kedden már a második egymást követő napon likviditásnövelő aukciókat hajtott végre.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) 70 milliárd eurót helyezett ki az eurózónában, ami több mint a duplája a hétfői 30 milliárd eurónak. Az 56 bank részéről jelentkező hiteligény 102 milliárd euró volt kedden.

A piaci feszültség lehűtését célozta a japán központi bank keddi bejelentése arról, hogy két lépésben likviditásnövelő aukció keretében 2500 milliárd jent (16,5 milliárd eurót) pumpál a japán pénzpiacokra. A jegybank kormányzója azt ígérte, hogy biztosítják a pénzpiacok stabilitását.

A Bank of England (BoE) kedden 20 milliárd font (35,21 milliárd dollár) eladását ajánlotta fel a hétfői 5 milliárd font után.

Oroszországban a pénzpiaci likviditás növelése céljából a költségvetés tartalékából 150 milliárd rubelt (5,82 milliárd dollár) szabadítottak fel, amit egyhavi betétként helyeztek el kereskedelmi bankoknál aukció keretében. Az orosz pénzügyminisztérium közlése szerint a bankok részéről 174,8 milliárd rubelre volt kereslet.