Kovács rendet vágna az áfadzsungelben

Vágólapra másolva!
Egységesítené a csökkentett áfakulcsok alkalmazási lehetőségeit az Európai Bizottság. Jelenleg a kedvezmények rendszerében van olyan jogosítvány, amely sérti a tagállamok egyenlőségének elvét - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Levélben fordul a héten Kovács László uniós adóügyi biztos az EU-tagállamok pénzügyminisztereihez: arra kéri őket, számszerűsítsék, milyen költségvetési hatásai lennének a csökkentett áfakulcs alkalmazásának egyes termékek és szolgáltatások körében.

Dánia kivételével jelenleg minden tagállam alkalmaz egy vagy több kedvezményes kulcsot: általában egy 5 százalék körülit, illetve egy annál nagyobbat (10 százalék körülit) a legalább 15 százalékos általános kulcs mellett.

Az egyes tagállamok választási lehetőségei azonban a múltból örökölt rengeteg egyéni kedvezmény és jogosítvány miatt igen eltérőek: például az egyik legkényesebb kérdésnek minősülő éttermi étkezésnél 11 tagállam használhat kedvezményes kulcsot, 16 viszont nem. Ez sérti a tagállamok egyenlőségének elvét - fejtette ki a lapnak Kovács László.

A bizottság tavaly júliusban egy független tanulmány eredményeire támaszkodva állásfoglalást tett közzé: e szerint bár közgazdasági szempontból az a legelőnyösebb, ha minden tagállam csupán egyetlen áfakulcsot alkalmaz (ennek persze nem kell egyformának lennie), néhány fontos szektorális cél indokolttá teheti a csökkentett ráták alkalmazását is.

Brüsszel ebből kiindulva kérte a tagállamokat, adjanak politikai iránymutatást, merre haladjon tovább. Ez azonban nem történt meg, mert adózási ügyekben a tagállamok csak egyhangúlag dönthetnek, és eddig nem tudtak megállapodni. Ezért a bizottság ez év júliusban konkrét javaslatokkal állt elő. Ezek között szerepelt a csökkentett kulcsokról szóló, 2010-ben lejáró korábbi megállapodás hatályának meghosszabbítása, illetve a benne szereplő termékek és szolgáltatások listájának kibővítése.