Bulgária elkötelezett az euró bevezetése mellett

Vágólapra másolva!
A bolgár jegybank elnöke szerint Bulgária elkötelezett az euró bevezetése mellett, a kérdés csak az, hogy ez mikor történhet meg.
Vágólapra másolva!

Az OTP csoport befektetői konferenciáján Szófiában csütörtökön Ivan Iszkrov, a jegybank elnöke spekulációnak, félremagyarázásnak nevezett minden olyan híresztelést, amely arról szólt az elmúlt időszakban, hogy Bulgária feladná törekvését az eurózónához való csatlakozásra. Megerősítette azt is, hogy az eurózónához való csatlakozásig fennmarad a valutatanács jelenlegi rendszere és a bolgár nemzeti valuta, a leva euróhoz kötött árfolyama. (1997 óta kötött a leva árfolyama, kezdetben a német márkához, majd az euróhoz kötve - 1 euró = 2 leva)

Ugyanakkor kijelentette, hogy a csatlakozás lehetséges időpontjáról nem nyilatkoznak sem ő, sem a pénzügyminiszter, mert az unió intézményeitől is függ, a tárgyalások eredményeként határozható meg. Egyben emlékeztetett arra, hogy a korábban elfogadott és érvényben lévő stratégiában 2010 körülre tették a csatlakozás lehetséges időpontját.

Probléma az inflációs elvárásokkal

Bulgária a maastrichti kritériumok közül egyedül az inflációs elvárást nem teljesíti jelenleg.

A jegybankelnök és a találkozón ugyancsak előadást tartó Plamen Oresarszki pénzügyminiszter is egyetértett abban, hogy az elért gazdasági eredmények egyik alapvető kulcsa az, hogy a politikai pártok között az elmúlt 11 évben konszenzus volt az alapvető kérdésekben, a valutatanácsi rendszerrel biztosított szigorú fiskális politikában, és ez így lesz a jövőben is.

Így tudta Bulgária 1999 óta az államadósságot a GDP 80 százalékáról annak 20 százaléka alá csökkenteni. Ami a pénzügyminiszter szavai szerint gyakorlatilag nettó értelemben az adósság megszüntetését jelenti, hiszen a devizatartalékok értéke ezzel megegyező értékű.

A szigorú gazdaságpolitika eredményeként 2004 óta minden évben valamivel 6 százalék felett volt a GDP növekedés Bulgáriában, annak további növekedését már főként az akadályozza, hogy a munkanélküliségi ráta 6 százalék körüli szintre - az EU átlag alá - csökkent, és a munkaerő hiánya gátolja a befektetéseket.

Áramlik Bulgáriába a külföldi tőke

A bolgár pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a szigorú gazdaságpolitika és a befektetőbarát intézkedések - egységes 10 százalékos nyereség és jövedelemadó - révén a külföldi befektetések terén is jelentős eredményeket értek el. Tavaly már a GDP 20 százalékát kitevő, 4 milliárd eurónyi külföldi tőke érkezett az országba. Oresarszki szerint ez az egyik fő oka is annak, hogy a folyó fizetési mérleg jelentős hiányt halmoz fel évről évre - szerinte valamivel kevesebb külföldi tőkeberuházás egészségesebb fejlődést tenne lehetővé Bulgáriában. "Mindenki tudja, hogy nem vagyok nagy híve az ingatlanokba és az építőiparba érkező beruházásoknak" - mondta.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az idén megugró infláció - becslése szerint éves szinten az idén mintegy 8 százalék lesz a pénzromlás - egyik fő oka az élelmiszer és energia árak emelkedése, ami Bulgáriában sokkal nagyobb hatással van, mint a fejlettebb EU tagországokban. Elmondta, hogy az infláció ellen a bolgár kormány a jövedelemkiáramlás mérséklésével (a közszférában alacsonyabb lesz az idén a bérek emelkedésének mértéke, mint a versenyszférában), az állami kiadások mérséklését eredményező reformokkal az oktatás és az egészségügy területén, valamint az adminisztratív terhek csökkentésével és a monopóliumok elleni fellépéssel küzd.