Borúsan zárt Európa hétfőn

Vágólapra másolva!
A vezető nyugat-európai tőzsdéket igencsak elbizonytalanította hétfőn a befektetők kétsége a bankszektor amerikai megmentésére tervezett 700 milliárd dolláros akció sikerében. Ez elsősorban a pénzügyi részvények árfolyamát húzta le, de az apátia átragadt más szektorok részvényeire is.
Vágólapra másolva!

Mindennek hatására a legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe a nap végére 1,7 százalékos esés után 1131,18 ponton zárt. Az európai borús hangulatot táplálta a nap vége felé, hogy a New York-i tőzsdeindexek is közel 2 százalékos veszteségbe kerültek. Zürich, Madrid tőzsdéjének vezető indexe 2 százalékot, a párizsi CAC-40 index 2,34 százalékot ment le.

Londonban a FTSE-100 index 1,41 százalékos eséssel végzett hétfőn. A pénzügyi részvények némelyikének árfolyama 4-7 százalékot is zuhant, a Friends Provident részvény pedig 8,75 százalékot, de olyan ipari részvények is nagy veszteséggel zártak, mint a BAE Systems repülőgépipari cégé (-5 százalék) vagy a Diageo és a SABMiller italipari vállalatoké(-4,86 és -4,64 százalék). A kiskereskedelmi papírok is estek. A bányaipari és olajipari papírok viszont drágultak.

A frankfurti tőzsde DAX-30 mutatója 6107,75 ponton fejezte be a napot, előző zárásához képest 1,32 százalékos süllyedéssel. A banki papírok vesztesége másfél és három és fél százalék közötti arányt ért el. Ugyanakkor 3 százalékot meghaladó mértékben zuhant a BMW, a Merck, az Infineon, és a Siemens ára. A nap kiemelkedő nyertese - 7,63 százalékos árfolyamerősödéssel - a Volkswagen részvény lett.

A befektetők a jelek szerint ismét fokozottabban az arany felé fordulnak, különös tekintettel arra, hogy a dollár is újra gyengélkedik. A nemesfém azonnali unciánkénti ára átlépte a 900 dollárt, ami közel kéthavi rekordot jelent.