Ahol a méret számít: mobilt a nagyinak

Vágólapra másolva!
Már itthon is kapható az iPhone, jön a Google-szoftveres mobil, de úgy tűnik, a gyártók vajmi kevés figyelmet fordítanak arra, hogy az idősebbek is megtalálják a számukra megfelelő modellt a készülékek közül. Ezúttal olyan készülékeket kerestünk, amelyeket egyszerű kezelni, kijelzőjüket pedig dioptriás szemüveggel sem lehetetlen leolvasni. Könnyen kezelhető mobiltelefonok tesztje a nagyi ajánlásával.
Vágólapra másolva!

Néhány évvel ezelőtt még egyszerűbb dolga volt az embernek, ha a nagyszülőket akarta mobillal ellátni, a legtöbb nagyi és nagypapa a gyerek, unoka megunt, monokróm kijelzős készülékét örökölte meg. Ezzel semmi baj nem volt, legtöbbjük úgysem akar mms-ezni, mobilinternetezni, csak felhívni a rokonokat - esetleg némi gyorstalpaló házi tanfolyamot követően elküldeni egy sms-t: Szerkesztőségi körkérdésünk eredményei szerint 70 éves kor alatt még simán szóba jöhet a szöveges üzenet használata, még ha feltehetően nem ez lesz a nagyik fő kommunikációs formája.

Mostanra azonban már nem olyan egyszerű a helyzet, mivel már a cserére érett mobilok is elég fejlettek, az mp3-lejátszós, színes képernyős, kamerás készülékkel viszont már nem biztos, hogy a nagyszülők is elboldogulnak. Hat olyan telefont próbáltunk ki, amely nekik is beválhat.

Nagyimobil telefonkönyv nélkül

Összeállításunk első szereplőjét a Pannon dobta piacra itthon, de GSM-boltok árlistáin is találkozni vele. A Doro HandleEasy 326gsm-et feltöltőkártyás csomagban húszezer forint körüli összegért lehet hazavinni, kártyafüggetlenül 35 ezer forintért vehető meg, amit képességeihez képest eltúlzottnak találtunk. A hazai kínálatból ez a modell való leginkább idősebb felhasználóknak, mivel akkora, mint egy tábla csoki, így a szatyorban, kosárban, retikülben, de akár az asztalon is könnyű megtalálni.

Gombjai hatalmasak, ráadásul nincs is sok belőlük, tényleg csak a legfontosabb billentyűk kerültek a készülékre. Ha szükség van rá, a menüt az oldallapon lévő minibillentyűvel lehet elérni, ez kissé fura megoldás, sem idős, sem fiatal felhasználó nem ott keresné, bár az is igaz, hogy nem is feltétlenül kell használni, a fő funkciók ennek lenyomása nélkül is elérhetők. Ugyancsak oldalt helyezték el a hangerő szabályozását biztosító két gombot is.

Forrás: [origo]
A Doro mobiljából a rendes telefonkönyv és az sms hiányzik

A monokróm képernyő gyakorlatilag csupán a számok megjelenítésére szolgál, alatta A, B, C, D betűkkel jelölve négy gyorshívó gomb található, amelyekhez bármilyen hívószámot hozzá lehet rendelni a háziorvosétől az unokáéig. A telefon legfeljebb 50 számot képes memorizálni, ezek listája szintén a bal oldali menügombbal csalogatható elő. Sajnos esetünkben itt vérzett el a készülék: csupán magukat a számokat lehet elmenteni, nevet hozzájuk nem, ami miatt a funkció használhatatlanná válik. Említésre méltó még, hogy a csengést elég hangosra lehet állítani, és rezgő hívásjelzés is bekapcsolható.

Ezt a készüléket tényleg csak a legidősebb, műszaki kütyükhöz egyáltalán nem konyító nagyszülőknek érdemes megvenni, akik a négy gyorsgombon kívül nem is fognak mást használni, legfeljebb hívást fogadni, és sms-ezni sem akarnak. Akkumulátorról akár egy hétig elműködik, ritkán kell tölteni, viszont sok nagyi hiányolni fogja belőle a telefonkönyvet, ami egyébként praktikusan felválthatja a papírból készült noteszt is.

Pengemobil nagyiknak

Tavaly februárban alaposan leszedtük a keresztvizet a Motorola olcsó pengemobiljáról, az F3-asról. A speciális e-tinta képernyővel szerelt készülék igen puritán alapmodell, még a betűk is a számológépekhez hasonló pálcikák formájában jelennek meg rajta. Most azonban kiderült, hogy a nagyszülőnek kiválóan beválhat, mivel telefonálásra tökéletesen alkalmas.

Fotó: Pályi Zsófia
Csak a pálcika-betűket kell megszokni a Motorola F3-ason

Mivel pengevékony, kis méretű mobilról van szó, jóval nehezebb megtalálni a jókora Dorónál, és némi megszokást igényelnek az előlapba süllyesztett gombok is. Korábbi tesztünkben pálcikabetűi miatt ostoroztuk a készüléket keményen, ez persze jelenleg is megnehezíti az sms-ek olvasását, viszont a telefonszámokhoz tartozó nevek megjelenítésére többé-kevésbé alkalmasak. Az idős felhasználók számára viszont kifejezetten hasznos a speciális e-papír képernyő, amelyet napfényben és sötétben egyaránt jól látni. A menüben a középső navigációs gombokkal lehet vándorolni, egyes pontjait magyarul fel is olvassa a készülék. Összességében a Motorola F3-as nagyon jó választás lehet a nagyszülőnek, mivel kártyafüggetlenül sem kerül többe tízezer forintnál, kár, hogy épp most vonják ki a boltok polcairól, használtan vagy elfekvő készletekből már elég komplikált beszerezni.

A high-end nagyifon

Egyelőre csupán szürkepiaci importból származó példányokat találtunk a hazai árlistákon az LG KF300-as készülékéből. A kártyafüggetlenül 35-40 ezer forintért mért, hivatalosan októberben debütáló típus egy középkategóriás készülék, amelyet digitális kamerával, Bluetoothszal, memóriakártya-foglalattal is felvérteztek. Az, hogy nagyimobil-válogatásunkba is bekerült, több dolognak köszönhető: egyrészt annak, hogy hatalmas, könnyen kezelhető gombjai vannak, amelyeken a számok is gigantikusak, másrészt képernyőjének mérete is elég nagy, emellett a menü betűméretét is óriásira lehet állítani (bár ez nem érvényesül minden menüpontban, például a naptár kicsi marad, az sms betűi viszont felnagyíthatók).

Fotó: Mudra László [origo]
Hatalmas betűk és óriásbillentyűk az LG KF300-ason

E középkategóriás készülék fő hátránya a magasabb ár mellett, hogy kevésbé masszív kivitelű: bár nem próbáltuk, valószínűleg kevésbé jól tolerálja a leejtést. Cserébe viszont külön billentyűje van a beépített kamerának, az ébresztőórának, melyek használatára akár a nagyszülőket is meg lehet tanítani. Ezt a mobilt még mi is elfogadnánk.

Amikor a betűk túl kicsik

Egy jóval olcsóbb, kártyafüggetlenül is csupán 8 ezer forintért elvihető az LG KP100-as.Árának megfelelően kissé szappandoboz-jellegű, egyébiránt telefonálni gond nélkül alkalmas, bár sajnos a képernyőn nagyon kicsinek találtuk a betűket, ezért nagymamáknak nem javasoljuk.

Forrás: [origo]
Az LG KP100-as betűi túl kicsik

A Samsung C170-esen épp elég nagyok a betűk

Jobb választásnak tűnik a Samsung C170-es, bár szintén már csak az elfekvő készletek állnak rendelkezésre a 14-15 ezer forintos készülékből. Ebben sem kamera, sem más extra nem található, menüjének betűi idősebb tesztalanyaink vélekedése szerint még épp elég nagyok. Kezelése nem túl bonyolult, a szoftverben ugyanis csak felfele és lefele lehet mozogni, rendelkezik dedikált törlés gombbal, ráadásul a készülék nagyon könnyű, és vékony is.

Forrás: [origo]


Ugyancsak tízezer forintnál olcsóbban lehet hazavinni kártyafüggetlenül a Nokia 1209-es készüléket: a termékskála legaljáról érkező mobil többi társához hasonlóan gyakorlatilag minden extrát nélkülöz. Idősebb felhasználó esetében az lehet negatívum, hogy a képernyő nem csak kis felbontású, hanem a mérete is elég kicsi, bár a menü betűi viszonylag nagyok. Próbáink során azt tapasztaltuk, hogy a billentyűk talán túlságosan is közel vannak egymáshoz, így például a hívásmegszakító helyett könnyű a 3-as gombot benyomni.

Forrás: [origo]
Zsúfolt gombok, kicsi képernyő a Nokia 1209-esen

Bár nem volt lehetőségünk az összes jelenleg kapható mobilkészülék kipróbálására, összességében elmondható, hogy a vártnál nehezebb feladat megfelelő mobilt vásárolni a nagymamának, nagypapának. A Doro nagyimobilja egy apró, de fontos hiányossága miatt marad le attól, hogy beváljon: a neveket is raktározni képes telefonkönyv az idősebb felhasználók számára is alapvető fontosságú, ez azonban hiányzik az egyébként nem is olcsó készülékből. Az általunk korábban végletekig lecikizett Motorola F3-as próbáink alapján a nagyszülőknél remekül beválhat, kár, hogy már csak ritka vendég az árlistákon, miután épp kivonják a piacról, nehéz megkaparintani a telefont, akárcsak a Samsung C170-est.

Az LG KP100-as és a Nokia 1209-es igazából árán kívül túl sokkal nem hívta fel magára a figyelmet, viszont az LG KF300-as meglepetést okozott, ez ugyanis nem is olcsó, hanem egy középkategóriás készülék, jókora képernyője és nagy gombjainak köszönhetően azonban a nagyszülőknél is beválhat.

Mivel az összeállításunkban szereplő készülékek közül már nem mindegyiket lehet megvásárolni, arra kérjük olvasóinkat, ha van tapasztalatuk olyan készülékkel, amely remekül bevált a nagymamánál, nagypapánál, kérjük, osszák meg velünk kommentben a telefon típusát, és azt is, miért bizonyult jónak. Köszönjük!