Pesszimistább lett a Kopint-Tárki

Vágólapra másolva!
Nem változtatott az idei, 2,2 százalékos GDP növekedési előrejelzésén a Kopint-Tárki, de a 2009. évit, a júniusban várt 3 százalékról 2,8 százalékra csökkentette, miközben az intézet továbbra is 6,5 százalékos inflációra számít az idén, és 4,2 százalékra jövőre.
Vágólapra másolva!

Palócz Éva vezérigazgató a konjunktúrajelentést bemutató hétfői sajtótájékoztatón elmondta: március óta 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár a Kopint-Tárki, ez megegyezik az elemzői konszenzussal, a végeredmény 2,0-2,5 százalék közé eshet, erős, 2,2 százaléknál érvényesülő lefelé mutató kockázat mellett.

A GDP összetevőket elemezve kiemelte: az első félévi termelési oldal, amely többek között az ipari, építőipari és a mezőgazdasági termelést, valamint a szolgáltatásokat tartalmazza, 370 milliárd forinttal nagyobb értéket mutat, mint a felhasználási oldal, ahol a magán-, és közösségi fogyasztást és a beruházásokat tartja számon a statisztika. Palócz Éva szerint az év végére a KSH "bizonyára megtalálja majd a két oldal közötti különbséget".

Az év folyamán megfigyelhető, hogy az ipari termelés fokozatosan lassul, ezért a korábbi előrejelzésben szereplő 6,2 százalékos ütem 4,5 százalékra csökken, miközben a mezőgazdaság teljesítménye 20 százalékkal meghaladja 2007. évit, igaz tavaly 15 százalékkal zuhant az agrárgazdaság produktuma.

A magánfogyasztás már egy hajszálnyit, egy százalékkal emelkedik 2008-ban, s a közösségi fogyasztás sem esik vissza a korábbi prognózisban várt 4 százalékkal, hanem csak egy százalékkal - közölte a vezérigazgató.

"Igen bizonytalanok a beruházásokra vonatkozó előrejelzéseink, annál is inkább, mivel nagyon aggasztó az első negyedévben mért 5,2 százalékos és a második negyedévben mért 2,2 százalékos visszaesés, ugyanakkor az év egészére 2 százalékos bővülést várunk, de ehhez a második félévben 6-7 százalékos növekedésre lenne szükség" - magyarázta Palócz Éva. Jelezte azt is, hogy a GDP termelési és felhasználási oldala közötti 370 milliárd forintos különbség egy része a beruházásoknál "csapódhat le".

A külgazdasági folyamatokat elemezve a kutató elmondta: az első félévi 466 millió eurós külkereskedelmi többlet után júliusban 240 millió eurós hiány keletkezett, így egész évre a korábban várt 700 millió eurós többlet teljesen "elolvadhat", miközben az export 10,8 százalékkal, az import pedig 10 százalékkal haladhatja meg a tavalyit.

A 6,5 százalékos idei inflációs prognózist nem kell módosítani, s van esély arra is, hogy ez a mutató 6,3-6,4 százalék legyen, jövőre pedig 4,2 százalékos fogyasztó áremelkedést vár az intézet a korábbi 4,4 százalékkal szemben - jelezte Palócz Éva.

Elmondta: a bevételek 50-100 milliárd forintos túlteljesítése nyomán az államháztartás GDP-arányos hiánya a tervezettnél jobban alakulhat, ezért a Kopint-Tárki most 3,7 százalékos deficitet vár a korábbi 4 százalék után, "ha az év utolsó hónapjaiban nem kezd költekezni a kormányzat".

A világgazdasági folyamatok a válsággal küszködő pénzpiacok nyomása alatt állnak, így nemzetközi tendenciákra prognózist adni igen kockázatos vállalkozás - jelezte Nagy Katalin. A Kopint-Tárki Alapítvány vezetője szerint az idén a hordónkénti átlagos olajár 110 dollár lehet a korábban várt 122 dollár helyett, jövőre pedig 100 dollárra eshet.

Legfontosabb kereskedelmi partnereink az euró-övezet országai, ahol 2008-ban az átlagos gazdasági növekedés 1,5 százalékra lassul a tavalyi 2,7 százalékos ütem után, jövőre pedig a "szemmel alig látható" 0,8 százalékos emelkedés a legvalószínűbb - mondta Nagy Katalin.