Robin Hood ellen érvel a szakma

Vágólapra másolva!
Jelentős versenyhátrányt okoz a nemzetgazdaságnak a tervezett, nyolc százalékos Robin Hood adó bevezetése, amelynek semmi köze az energiaszektorhoz, sokkal inkább politikai kérdés - vélekednek a megkérdezett szakértők.
Vágólapra másolva!

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tervezett adó nem piackonform, de ugyanilyen rossz megoldásnak tartaná az általános forgalmi adó csökkentését is. A szakértő szerint szociális feszültséget is okoz a távfűtés alanyi jogon történő támogatása, hiszen akinek sem táv-, sem gázfűtése nincs nem részesül támogatásban.

Felhívta a figyelmet arra: az energia szektorban jelentős tőkeigényű, öt-tíz év alatt megtérülő beruházásokat kell végrehajtani, amit a többletterhek megkérdőjeleznek. Véleménye szerint az ágazat átlagosnál nagyobb adóterhelése azért sem kívánatos, mivel az energiaszektor a tőke- és munkaerő megszerzésében versenytársa más ágazatoknak.

Hegedűs Miklós megjegyezte, hogy a Magyarországon a hőtermeléshez kapcsolt villamosenergiát kötelező átvennie a villamosenergia rendszernek a termelőtől, mégpedig a legmagasabban áron. Jelenleg ez kilowattóránként több mint 24 forint, miközben Paks 10 forint alatt termel. Csak az elmúlt évben több mint 30 milliárd forintot tett ki ennek a "támogatásnak" az összege, amit minden áramfogyasztó megfizetett. A szakértő szerint ezt az indokolatlan "állami támogatást" kellene megszüntetni és ezzel alapot lehetne teremteni a szociális támogatások megerősítéséhez.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a legdrágább energiaszolgáltatók, és többnyire legkevésbé hatékony vállalkozások a távhőszolgáltatók, mert áraikat a helyi önkormányzatok közgyűlése határozza meg, városonként akár 30-40 százalék eltéréssel.

Kiss Péter, a KPMG energiaügyekben illetékes partnere azt mondta: az adó nyilvánvalóan beépül az árba. Ennek az adónak semmi köze sincs sem az áram-, sem a gáz-, sem az olajcégek üzletmenetéhez, de még csak a vezetékes szolgáltatáshoz sem, amelynek árát a hatóság határozza meg. Kérdésesnek nevezte azt is, hogy mit nevezünk extra nyereségnek. A vállalkozások egyik évben nyereségesek, de a másik évben már veszteségesek lehetnek - utalt a Magyar Villamos Művekre (MVM), illetve a Mol korábbi gázüzletágának veszteségeire.

A Robin Hood adót azokkal fizettetnék meg, akiknek nincs közük az energia árához, hiszen az olajtermelőknél, és a gázkitermelőknél jelentkezik a nagy nyereség, azok pedig nem Magyarországon termelnek - tette hozzá.