Kínában 60 százalékot esett egy részvény

Vágólapra másolva!
Estek az ázsiai és ausztráliai tőzsdék magyar idő szerint kedd reggelre. Ezzel kétnapos felfelé ívelő tendenciát törtek meg. A kedvezőtlen hangulatot a Bloomberg szerint az olaj árának emelkedése és az amerikai pénzügyi szektor nem túl pozitív megítélése befolyásolta. Tokióban azonban a tőzsde zárva volt, így a japán részvények nem reagálhattak a globális eseményekre.
Vágólapra másolva!

A Macquarie Group Ltd., Ausztrália legnagyobb brókercége 5,3 százalékot esett, mert a vállalati kötvények kockázata emelkedett - két nap javulás, vagyis csökkenés után.

Az olajár emelkedése miatt a China Southern Airlines Co. légitársaság 5,6 százalékkal, az ausztrál Qantas pedig 2,7 százalékkal zuhant, miután az olaj drágulása emeli az üzemanyagköltségeket.

Melamin-mérgezés: 60 százalékos zuhanás a tőzsdén

A kínai élelmiszerbotrányba belekeveredett China Mengniu Dairy Co. részvénye szabadesésbe kezdett, és 59 százalékkal ér kevesebbet. A cég termékeiben olyan vegyianyagot találtak, amelyet Kínában négy gyermek halálával hoznak összefüggésbe, de összesen 53 ezer gyerek betegedett meg a melamin-mérgezésben.

Az Inner Mongolia Yili Industrial Group Co., amelynek tejipari termékeiben szintén találtak ipari melamint, 10 százalékkal zuhant a sanghaji tőzsdén.

Pénzügyi papírok is estek

Az MSCI Asia Pacific index (japán részvények nélkül) 1,9 százalékkal esett. A legnagyobb veszteségeket a pénzügyi részvények szenvedték el. A kínai CSI 300 Index 3,3 százalékkal mérséklődött, ez a régió legrosszabb mutatója. Elsősorban a China Vanke Co. húzta le az indexet. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég a háztartások visszafogott kiadásai miatt szenved: az új lakást vásárló kínaiak aránya ugyanis történelmi mélypontra süllyedt.

A bankok közül a második legnagyobb szingapúri pénzintézet, a United Overseas Bank Ltd. 2,3 százalékot esett, az HSBC Holdings Plc pedig 1,3 százalékot apadt Hongkongban.

Az ausztrál bányaipari társaság, a Newcrest Mining Ltd. ugyanakkor növelte piaci értékét 6,6 százalékkal, miután az arany ára felment a világpiacon, méghozzá 5,1 százalékkal.