Vágólapra másolva!
A spanyol futballértékrendben a Real Madrid mögé sorolt két, ugyancsak fővárosi együttes, az Atlético Madrid és a kiscsapatnak számító Getafe összecsapása ígérkezik az egyik legérdekesebb mérkőzésnek a Primera División hétközi - szerda-csütörtöki - bajnoki fordulójában. A Serie A-ban a szezont jól kezdő, de a Milan ellen kijózanító pofonba beleszaladó Lazio Fiorentina elleni meccse, és a Roma genovai látogatása a két legkomolyabb párosítás.

Mindkét madridi alakulat kiválóan kezdte az idényt, s három forduló után az Atlético - négy 7 pontos gárda mögött - az ötödik 6 ponttal, míg az ötpontos Getafe a nyolcadik helyet foglalja el az egymás elleni fővárosi "kisrangadó" előtt, amelynek favoritja az előbbi csapat, még ha vendégként lép is fel szerda este.

Az Atléticóé az élvonal jelenlegi leggólerősebb legénysége, s különösen az argentin válogatott támadó, a 20 esztendős Sergio Agüero van a bajnoki rajt óta elemében, aki a legutóbbi, a Recreativo Huelva fölött aratott 4-0-s KO-ból is részt vállalt egy találattal, az elmúlt három fellépését tekintve négy alkalommal is eredményesnek bizonyult.

Őt megállítani különösen izzadságos leckének tetszik a Getafe számára, de igaz ez az Atlético egészére, amely az utóbbi 5 meccséből - a BL-szereplést is idevéve - négyet megnyert úgy, hogy 16 szerzett góljára csupán két ízben érkezett válasz a riválisok részéről.

A madridi "főbb" alakulatot ráadásul az is inspirálja most, hogy az együttes 11 évi várakozás után jutott be ismét az európai csúcsfutball, a Bajnokok Ligája főtáblás szereplői közé. A feladat súlyát jól érzékelteti Manu del Moralnak, a Getafe - amúgy korábban a mostani riválisnál is megfordult - csatárának kijelentése: "Bárcsak egyedül Agüerótól kéne tartanunk! De ott van a teljes Atlético, amely csapatként is komolyan nyugtalanít bennünket."

Lehet persze, hogy csupán a sajtot próbálják kiénekelni a vendéglátók az esélyesebb gárda tagjainak szájából, hogy megállítsák a vendégek eddigi szárnyalását. E törekvésük azért sem alaptalan, mert három mérkőzésük óta veretlenek, s ezt a 4. fordulót követően is szeretnék elmondani magukról.

A fővárosiak első számú csapata, a Real - akárcsak az Atlético - eddig hat bajnoki pontot gyűjtött, s a rossz startot követően egyre magabiztosabb, bár az eredményességgel egyelőre nem tart lépést a játék is, márpedig a bajnoki címvédő hívei nemcsak gólokat, győzelmeket, hanem egyben mutatós futballt is várnak kedvenceiktől. Akik az elmúlt hétvégén a Racing Santandert igegenben verték 2-0-ra, most szerdán pedig azt a Sportong Gijont fogadják, amely fél tucat gólt kapott az FC Barcelonától. Vagyis a Santiago Bernabéuban teendő látogatás sem ígér sok jót a jelenleg pont nélkül a tabella legutolsó helyén álló vendégegyüttesnek.

A Barca éppen a Sporting "agyonzúzásával" jelezte, hogy kilábalóban van a gyötrelmes szezonkezdés okozta csalódottságból, s az első győzelem a campeonatóban kellő lökést adhat ahhoz, hogy a katalánok elitcsapata a folytatásban már hírnevéhez és tudásához méltóan szerepeljen. A játékosból lett vezetőedzőt, Pep Guardiolát mindenesetre nem lepte meg a hétvégi kiütéses siker.

"Az előző két meccsünkön vagy ötven lövést küldtünk az ellenfelek kapujára, s csak idő kérdése volt, hogy mikor jönnek a gólok is" - mondta. Ezzel együtt hasonló "mészárlással" nem kalkulálhatnak a Barca-szurkolók, mert az alsóházban tanyázik ugyan a szerda esti rivális Real Betis, ám 0-1-es gólmérlege azt jelzi, hogy amennyire eredménytelen a támadójátéka, annyira hatásos a védekezése. Kérdés, sikerül-e, s ha igen, hányszor feltörnie a Betis hátsó alakzatát a Guardiola-legénységnek.

A hétközi forduló jelentette akadály leküzdése a listavezető Valencia számára tűnik talán a legkönnyebbnek, amennyiben csütörtök este a nem túl acélos - 0-5-tel, és egyetlen ponttal utolsó előtti - Malagához látogat.

Primera División, 4. forduló:
szerda:
Barcelona - Betis 20 ó
Osasuna - Deportivo La Coruna 20
Villarreal - Racing Santander 20
Getafe - Atlético Madrid 21
Real Madrid - Sporting Gijon 22
Sevilla - Espanyol 22

csütörtök:
Málaga - Valencia 20
Mallorca - Numancia 20
Recreativo Huelva - Athletic Bilbao 20
Valladolid - Almería 20

Az állás:
1. Valencia 3 6-2 7 pont
2. Almería 3 6-3 7
3. Villarreal 3 4-2 7
4. Espanyol 3 3-1 7
5. Atlético Madrid 3 9-2 6
6. Real Madrid 3 7-5 6
7. Sevilla 3 5-4 5
8. Getafe 3 3-2 5
9. Barcelona 3 7-3 4
10. Athletic Bilbao 3 3-3 4
11. Deportivo Coruna 3 2-2 4
12. Numancia 3 5-6 3
13. Valladolid 3 2-4 3
14. Recreativo Huelva 3 1-5 3
15. Osasuna 3 2-3 2
16. Betis 3 0-1 2
17. Racing Santander 3 2-4 2
18. Mallorca 3 1-4 2
19. Málaga 3 0-5 1
20. Sporting Gijon 3 5-12 0