Felújítják Veszprém megye várait

Vágólapra másolva!
Több mint 2 milliárd forintot támogatást nyert Veszprém megye a közép-dunántúli régió pályázatán, ebből az összegből a sümegi, a várpalotai és a veszprémi vár további felújítását oldják meg, valamint turizmust szolgáló beruházásokat végeznek el - tájékoztatta Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Elmondta, hogy az összegből a legnagyobb tételt - 750 millió forintot - a veszprémi várnegyed turisztikai fejlesztésére kapott támogatás teszi ki. Pál Béla ismertetése szerint a ma is "élő várban", ahol egyházi, oktatási és más közintézmények, múzeumok működnek, az egyik legjelentősebb épületet, a Bíró-Giczey-palotát újítja fel a katolikus egyház a most megítélt támogatásból.

A vár egyik legrégebbi, barokk stílusban épített palotájának négy szobájában is 18. századi freskók találhatók, amelyek különös művészettörténeti jelentőségűek, ugyanis Kelet-Európában egyedülálló módon nem szakrális témát, hanem a mindennapi életet ábrázolják, mediterrán tájakat megjelenítve - mondta a fejlesztési tanács elnöke, megjegyezve: a freskók restaurálásán túl egy barokk enteriőrt bemutató kiállítást is berendeznek.

Az elnök ismertetése szerint 682 millió forintból újulhat meg a sümegi vár egykori lovagterme - itt a 16. és 17. századból származó fegyverekből rendeznek kiállítást -, védőtetőt kap a kisbástya, elvégzik a felvonóhíd rekonstrukcióját. Az egykori lóistállót rendezvényteremmé alakítják át, felújítják a várkápolnát is, valamint a hangosító és fénytechnikai berendezéseket. Megoldják a mozgáskorlátozottak feljutását is a várba, illetve biztosítják számukra a belső udvar teljes körbejárhatóságát.

Pál Béla hangsúlyozta, hogy a várpalotai Thury-vár további felújítására 624 millió forint támogatást juttattak; a fejlesztési összegből rendezvény- és konferenciatermeket alakítanak ki, étterem és ajándékbolt létesül, a várudvaron pedig szabadtéri színpad lesz.