Kadhafi beszállna a Telecom Italiába

Vágólapra másolva!
Tízszázalékos részesedést tervez vásárolni az olasz Telecom Italiában a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető kormányának irányításával működő, állami befektetési alap, a Libyan Investment Authority, írta szerdai számában a Sole 24 Ore.
Vágólapra másolva!

Az olasz gazdasági lap szerint a líbiai alap 4 milliárd dollárt tervez fordítani a vásárlásra. A Telecom Italia felügyelő bizottsága néhány napon belül dönt az ajánlatról.

Olasz segítség Líbiának

Líbia és Olaszország megállapodást készül aláírni a gyarmati korszakban okozott károk megtérítéséről, az ügylet értéke milliárdokra rúg, közölte még júliusban a líbiai fővárosban Kadhafi elnök fia.

A politikus szerint egyebek közt autópálya építését, oktatási programok finanszírozását vagy a gyarmati korszakból visszamaradt aknamezők felszámolását várják Olaszországtól. Azt nem említette, hogy milyen pénznemben számítják a milliárdokat.

A két ország együttműködése mentheti meg a Telecom Italiát

Más oldalról a Telecom Italia súlyos pénzzavarban van, nyeresége csökken, tetemesek a tartozásai. A társaságnál a múlt héten közölték, hogy a három évre szóló takarékossági program keretében ötezer munkahelyet szüntetnek meg 2010-ig a jelenlegi 84 ezerből.

A volt gyarmatosító és a volt gyarmat együttműködése tehát mindkét félnek hasznos lehet, főleg ahhoz képest, hogy Olaszország annak idején nem sok hasznát látta az örökké lázongó Líbia megszállásának. Líbia 1912 és 1943 között volt olasz gyarmat, utána 1951-ig brit-francia adminisztráció alatt volt. 1951. december óta független ország, először királyságként, majd az 1969. szeptemberi katonai hatalomátvételt követően "népközösségi köztársaságként". Jelentős kőolajtartalékait 1959-ben fedezték fel.