Elérhető a lengyeleknek az euró 2011-re

Vágólapra másolva!
Nagyratörő, de elérhető a lengyel kormány célja, hogy az ország 2011-re készen álljon az euróövezeti csatlakozásra, de még sok küzdelemre van szükség az infláció ellen. Még további gazdasági deregulációra és munkapiaci lazításra is szükség van, mondta a Világbank lengyelországi és balti körzeti felelőse, Thomas Laursen szerdán a Reuters hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

"Ez a terv igen nagyratörő, de hiteles, ezért úgy vélem, hogy az eddig is látott, megfelelő gazdaságpolitikával és további reformokkal elérhető" - mondta a Világbank térségi szakértője.

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk két hete jelentette be a 2011-es évet mint olyat, amikorra felkészülnek az euró bevezetésére. Más lengyel kormányilletékesek később úgy nyilatkoztak, hogy 2011 csak a készenlét éve lesz, vagyis az, amikor az EU miniszteri tanácsa várhatóan jóváhagyja az ország euróövezeti csatlakozását, és ennek megfelelően az eurót 2012-ben vezetik be Lengyelországban.

A Világbank illetékese szerint Lengyelországban probléma az infláció, amelyet a viszonylag erős gazdasági növekedés közepette a munkaerőhiány és ezért a - szerinte - túlzott béremelkedés hajt.

"Remélem, sikerült (Lengyelországban) létrehozni valamiféle formális vagy informális társadalmi partnerséget, amely megállapodik a béremelés mérséklésében, és ezáltal enyhíti a (központi banki) pénzügypolitikára nehezedő terhet" - mondta Laursen.

Az államháztartási hiányban Lengyelország már teljesíti az euróövezeti feltételt, de az infláció és a kamat túl magas.