Vágólapra másolva!
Borítékolhatóan idén még nagyobb lesz a küzdelem a férfi röplabda NB I-ben, mint tavaly, hiszen a Kiemelt-csoport nyolc csapata közül hat szinte azonos erősségű. A legnagyobb aranyvárományos idén is a címvédő Kaposvár, de nagy terveket szövöget az alaposan megerősödött MAFC, de szintén esélyes a tavalyi ezüstérmes Kecskemét és a négy közé vágyó Vegyész RC-Kazincbarcika is. Szeptember 27-én, szombaton a juniorválogatott-Debrecen meccsel kezdődik a 2008-2009-es idény.

A magyar férfibajnokság legjobb csapata, a bajnoki és Magyar Kupa-címvédő Kométa-Kaposvár ezúttal sem vesz részt a hazai alapszakasz első fázisában, helyette a Közép-európai Ligában játszik, ahol a honinál erősebb osztrák, szlovén, horvát és szlovák együttesekkel találkozik.

A somogyiak ellenfelei közül kiemelkedik a Bajnokok Ligája-résztvevő szlovén ACH Volley Bled, Németh Szabolcs csapata, a szintén BL-induló osztrák Aon hotVolleys Wien, valamint Mózer Zoltán gárdája, az osztrák Hypo Tirol Innsbruck.

A három brazil röplabdázót igazoló, a magyar válogatott szövetségi kapitányát, Kántor Sándort továbbra is kezdőcsapatában tudó Kaposvár célja a hazai bajnokság, valamint a Magyar Kupa ismételt megnyerése, valamint a Közép-európai Liga elődöntőjébe jutás.

Az NB I Ligának nevezett magyar bajnokság alapszakaszában továbbra is két csoportban versenyeznek a csapatok. A csapatok a Kiemelt-csoportban és a Liga-csoportban is két-két alkalommal találkoznak egymással, a folytatásban a felsőház 1-5. helyezettjei - kiegészülve a Kaposvárral - újabb két fordulót játszanak, ugyanekkor a 6-7. helyezettek az alsóház 1-4. helyezettjeinek társaságában vesznek részt megint két fordulón. A keresztjáték befejezése után kialakult sorrend alapján az 1-8. helyezettek szerepelnek a rájátszásban.

Szinte mindenhol nagy volt a játékosmozgás a nyáron. A Kaposvár kulcsemberei közül ifj. Laszczik Iván Franciaországba, Csala Bernát Kecskemétre igazolt, és a kubai center, Chacon Carrión Noermis is távozott. Helyettük érkezett két tehetséges magyar fiatal, valamint a már említett három brazil játékos.

A MAFC is alaposan bevásárolt, bár Hoboth Ákos a Kométát választotta és Forgó Nándor is távozott, csatlakozott a fővárosi gárdához a 85-szörös válogatott feladó, az Olaszországból hazatérő Koch Róbert, valamint a Finnországból érkező Rapi Róbert. A hazai mezőnyből Daróczi Gergely, Szappanos Máté és Tamási István a legnagyobb fogása a MAFC-nak. Ha ezek a nagyszerű játékosok időben csapattá formálódnak, fennállása legnagyobb sikerét érheti el a budapesti klub, hiszen akár a döntőbe is bejuthat.

Forrás: [origo]

Az Itáliából hazatérő Koch Róberttel a döntőt célozza meg a fővárosi MAFC

A tavalyi ezüstérmes Kaló-Méh-Kecskeméti RC szimpatizánsai Szappanos Máté, Csoma Krisztián, Tóth II Gábor, Bokor Elek, Milan Mutapcija és Szabó Tamás távozása miatt szomorkodhatnak, és közben reménykedhetnek, hogy a Csala Bernát, Bagics Balázs és Dömötör Lajos trió megfelelően pótolja majd a korábbi kedvenceket. A Dunaferrnél is nagy volt a jövés-menés, Veszprémbe igazolt a Szabó Gábor, Tóth Tibor kettős, mindketten rutinos húzóemberei voltak a dunaújvárosi együttesnek. Szilvássy Balázs sem tagja már a remek szezont produkáló csapatnak, jött viszont Kovács Sándor, Herczeg Roland és Bokor Elek, így a Ruffing Péter, Kelemen István edzőpárosnak ismét lesz dolga bőven a csapatépítéssel, de az elmúlt években már bizonyították, hogy a nehéz feladatokkal is sikeresen megbirkóznak. Az újvárosi együttes a felkészülési tornákon néha már meg-megvillantotta tudását, a kecskemétieknek viszont nem sok örömük volt a tesztmeccsekben.

Lehóczky László, Tóth II Gábor és Cziczó Gábor érkezésével erősebb, magasabb és rutinosabb lett a Vegyész RC-Kazincbarcika, amely már az edzőmeccseken is jól teljesített, a borsodi társulat idén újra visszakerülhet a legjobb négy közé. A Dág KSE Bagics Balázs távozásával gyengült ugyan, de a csapategység és az összeszokottság már az elmúlt években is hatásos fegyvernek bizonyult, a Komárom-Esztergom megyei település együttese ismét ebben bízhat. Egyre stabilabb a HPQ-Szegedi RSE helyzete, a csongrádiak ennek megfelelően a játékoskeretet is megerősítették, visszatért Ausztriából Nacsa Gábor, és egyre markánsabban követelnek helyet a csapatban Nusser Elemér edző ifjú tanítványai is.

A felsorolt csapatok vélhetően ádáz küzdelmet folytatnak majd az élmezőnybe kerülésért. Előzetesen úgy tűnik, hogy erre a Debreceni EAC-nak és a juniorválogatottnak kevesebb az esélye. A Liga-csoportban az exdunaújvárosi kvartettet (Szabó Gábor, Tóth Tibor, Kecskeméti Péter, Czintula Mihály) foglalkoztató Company Nyelviskola-Veszprémi RC, valamint a Börcsök Csaba által edzett Csepel sikere várható.

NB I Liga, férfiak
Kiemelt-csoport:
Kométa-Kaposvár (1.)
Kaló-Méh-Kecskeméti RC (2.)
Dunaferr SE (3.)
Dág KSE (4.)
Vegyész RC-Kazincbarcika (5.)
MAFC-Mapei (6.)
HPQ-Szegedi RSE (7.)
Debreceni EAC (8.)
Juniorválogatott (újonc)

Liga-csoport:
Csepel (9.)
Szolnoki RK-SI (10.)
Company Nyelviskola-Veszprémi RC (11.)
Kodolányi-Sencor FRKE (12.)
Szőnyegszalon-Nyíregyházi FRK (13.)
Széchenyi ESE-Győr (újonc)
Ifjúsági-válogatott (újonc)

Közép-európai Liga
ACH Volley Bled (szlovén, 1.)
Hypo Tirol Innsbruck (osztrák, 2.)
Aon hotVolleys (osztrák, 3.)
SK Posojilnica Aich/Dob (osztrák, 4.)
Kométa-Kaposvár (5.)
HAOK Mladost Zagreb (horvát, 7.)
MOK Zagreb (horvát, újonc)
OK Salonit Anhovo Kanal (szlovén, újonc)
VK Chemes Humenne (szlovák, újonc)

Zárójelben a csapatok tavalyi helyezését tüntettük fel.