A remény hajtotta fel a New York-i mutatókat

Vágólapra másolva!
Másfél százalék körüli emelkedéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,4 százalék (30,89 pont) emelkedéssel 2186,57 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA indexe 1,8 százalékkal (196,89 ponttal) 11 022,06 pontra erősödött.
Vágólapra másolva!

A kereskedők rámutattak: a tőzsdemutatók növekedését az a felerősödött befektetői remény váltotta ki, hogy az amerikai kongresszus közel áll a pénzügyi ágazat megsegítését célzó 700 milliárd dolláros mentő terv elfogadásához. Korábbi washingtoni értesülések szerint esély volt arra, hogy a demokrata és republikánus képviselők csütörtökön este tíz órára kialakítják a végleges kétpárti javaslatot.

A Fehér Ház szóvivője csütörtökön késő délután azt mondta, hogy sikerült "komoly előrehaladást" elérni a terv kapcsán a kongresszusban. Az azonban még bizonytalan, hogy megszületik-e a megállapodás csütörtökön este tíz órára (közép-európai idő szerint), amikor Bush elnök fogadja a képviselőház és a szenátus republikánus, valamint demokrata párti vezetőit, továbbá a két elnökjelöltet. A két elnökjelölt egyetért abban, hogy segítséget kell nyújtani a piacoknak. A bejelentést a piac mindenesetre kedvezően fogadta, elsősorban a banki részvények árfolyama nőtt.

Közel egy órával a kereskedés leállítása előtt azonban a szenátus republikánus párti vezetője azt mondta, hogy a terv néhány kérdését szeretné újratárgyalni.

Este tízkor Bush azt mondta, hogy reményei szerint "hamarosan" elfogadják a tervet. Egyben arra figyelmeztetett, hogy ha mégsem, akkor komoly gazdasági válság lehet a következmény.

A tervvel kapcsolatban még nem sok szivárgott ki, de úgy tudni, hogy a 700 milliárd dollárból első körben 250 milliárdot szabadítanának fel. Ezután a jövő év májusáig további 100 milliárdot, illetve májusban a fennmaradó 350 milliárd dollárt. Egyes elemzők fenntartásaikat is megfogalmazták. Azt mondták, hogy a kongresszus biztosan elfogad majd valamit. Többen biztosra veszik ugyanakkor, hogy a kongresszus kurtít a 700 milliárd dolláron. A nagy kérdés, hogy mennyivel, és hogy ez nem veszélyezteti-e a kormányzati terv sikerét.

A befektetők figyelmen kívül hagyták, hogy General Electric (GE) profitfigyelmeztetést adott ki, és egy csütörtökön ismertetett adat szerint az Egyesült Államokban a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent augusztusban a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya: 4,5 százalékkal, ami a legnagyobb csökkenés az elmúlt hét hónapban. Az elemzők 1,6 százalékos visszaesést vártak.

Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,4619 dollárra erősödött a szerda késő esti 1,4616 dollárról. A dollár 106,31 jenre emelkedett az előző napi 106,18 jenről. Az euró 239,43 forintot ért az egy nappal korábbi 241,00 forint után (-0,65 százalék). A dollár 163,26 forinton volt a szerdai 164,54 forintot követően (-0,78 százalék).