Vágólapra másolva!

Újabb életkorvizsgálat kínai tornásznőknél

Nemcsak a pekingi olimpián aranyérmes kínai női tornász-válogatott tagjainál, hanem a 2000-es sydneyi játékokon harmadik helyen záró együttes versenyzőinél is életkorvizsgálatot végez a nemzetközi szövetség (FIG).

"Túl sok a pletyka, és szeretnénk megőrizni hitelünket" - jegyezte meg André Gueisbuhler, a FIG főtitkára.

Az olimpián csak 16 évesnél idősebb versenyzők indulhatnak, vagy olyanok, akik a játékok évében töltik be 16. életévüket. A Sydneyben bronzérmes kínai csapatban Jang Jün és Tung Fang-hsziao korával kapcsolatban merültek fel kétségek.

Jang a hivatalos lista szerint 1984. december 2-án született, ám a kínai televíziónak tavaly adott nyilatkozatában azt mondta: 14 éves volt a 2000-es olimpia idején. Tung a papírok alapján 1983. január 20-án látta meg a napvilágot, de saját internetes naplójában 1985-ös születési év szerepel.

Az idei, pekingi olimpián is gond volt a hazai tornásznők születési adataival. A nagy rivális amerikaiak bejelentése szerint hárman - a felemáskorláton is diadalmaskodó Ho Ko-hszin, valamint Csiang Jü-jüan és Jang Ji-lin - más születési adatokkal szerepeltek a játékokon, mint egy korábbi viadalon, és ezért szerintük feltételezhető, hogy 2008-ban még nem töltötték, vagy nem töltik be a 16. életévüket.

Cuj Ta-lin kínai sportminiszter-helyettes szerint adminisztrációs hiba miatt volt félreértés, és mindhárom versenyző jogosan szerepelhetett a pekingi olimpián.

A FIG ezzel együtt vizsgálódik, a sydneyi és pekingi játékokkal kapcsolatban egyaránt.