Sikeresen visszatért a kínai űrhajó

Vágólapra másolva!
Vasárnap magyar idő szerint 11.38-kor sikeresen leszállt a Sencsou-7-űrhajó, amelynek fedélzetéről végrehajtották az első kínai űrsétát. 
Vágólapra másolva!

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Sencsou-7 jelű űrhajó, fedélzetén három kínai asztronautával sikeresen állt Föld körüli pályára. A küldetés fő eseménye egy 20 perces űrséta volt. Ennek során egy kínai fejlesztésű szkafandert is kipróbáltak, amely tökéletesen üzemelt.

Az űrséta után már csak az űrhajó belsejében végeztek néhány feladatot, valamint a visszatérést készítették elő az asztronauták. A súlytalanságban hagyományos kínai ételeket fogyasztottak: csirkét, rákot és szárított gyümölcsöket. A visszatérő egység magyar idő szerint vasárnap 10.48-kor vált külön az orbitális modultól, majd az összességében háromnapos küldetés végén Mongólia belső, száraz pusztáin 11.38-kor landolt.

A földi személyzet az ejtőernyős leszállás után gyorsan a helyszínre érkezett, és a landolást követően mintegy 10 perccel már ki is nyitották a visszatérő egység ajtaját. A legénység tagjai további fél óra elteltével jöttek ki a kabinból. Mindent összevetve a küldetés simán zajlott, a legénység az összes tervezett feladatot sikeresen végrehajtotta.

Kína harmadik emberes űrrepülésével ismét látványosan bizonyította, hogy fontos szereplővé lép elő a Földön kívüli környezet kutatásában, és idővel annak gazdasági használatában. A volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után harmadik nemzetként küldött embert a világűrbe, és hajtott végre űrsétát is. A következő években várhatóan tovább erősödik a gyorsan fejlődő állam űrtevékenysége. Az egyik nagy kérdés ezzel kapcsolatban, hogy az ország milyen mértékben kíván bekapcsolódni a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fejlesztésébe, és milyen államközi kapcsolatokat hoz létre e téren.

Emellett nem tudni, hogy a távol-keleti államok között kialakul-e ahhoz hasonló űrverseny, mint amely a hidegháború idején az amerikai-orosz viszonyban megjelent. Kína mellett Japán, India és Dél-Korea is intenzív űrtevékenységet folytat, illetve tervez a közeljövőre.

A következő kínai űrhajók 2010-ben startolnak. A Sencsou-8 személyzet nélküli küldetés lesz, akárcsak a Sencsou-9, amely különféle technikai felszerelést visz magával. A két egységhez a Sencsou-10 kapcsolódik majd űrhajósokkal a fedélzetén, akik az első - még szerény méretű, átmeneti - kínai űrállomáson végeznek majd kísérleteket.

Forrás: MTI