Kátyúban a Hunalpa-Malév tárgyalások

Vágólapra másolva!
A pilóták érdekképviselete szerint megszakadtak a tárgyalások a Malévvel hétfőn, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete (Hunalpa) ezért a tulajdonossal szeretne tovább egyeztetni.
Vágólapra másolva!

Kiss Kálmán, a Hunalpa alelnöke az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy az egyeztetéseket a tulajdonost képviselő Borisz Abramovics részvételével pénteken kezdték meg. Az érdekképviselet kifogásolja, hogy a hétfői tárgyaláson már sem Borisz Abramovics, sem a szakmai vezető, a repülési vezérigazgató helyettes nem vett részt, csak a Malév vezérigazgatója és humánpolitikai igazgatója jelent meg.

Mivel a Hunalpa szerint a folyamatok jogszerűségében sem értettek egyet, a tárgyalás megszakadt. Kiss Kálmán elmondta, hogy a jogszerűségi kifogások a munkaidő beosztáson túl az elbocsátások rendjére is vonatkozik, mivel véleménye szerint az nem felel meg a korábbi megállapodásoknak.

A légitársaság a Hunalpa kifogásaira közölte, hogy a Malév vezetése hétfőn írásos ajánlatot tett a Hunalpának és rajtuk keresztül a Malév pilótáinak - a korábbi konzultációkon már megfogalmazottakon túl - a csoportos létszámleépítés hatásait enyhítő intézkedésekre.

Jogszerű volt a létszámleépítés

A vállalatnál augusztus 4-én bejelentett és jelenleg zajló csoportos létszámleépítésben a vonatkozó jogszabályok, a Munkatörvénykönyve és a társaság érvényes Kollektív Szerződésének előírásait messzemenőkig betartva járt és jár el - hangsúlyozzák.

A körültekintő döntés érdekében a vállalat vezetése az előírt konzultációs időszakot mintegy 3 héttel meghosszabbította, amelynek során szinte napi rendszerességgel találkoztak a pilóták érdekképviseletét ellátó Hunalpa vezetőivel - áll a Malév közleményében.

Ez azonban az elbocsátott 307 embert nem vigasztalja

A Malév összesen 307 aktív és jogi állományban lévő munkatársának mond fel, köztük számos pilótának, akik a napokban kapták meg erről az értesítést. A Hunalpa - korábbi közleményük szerint - nem tartja racionálisnak a leépítést, és korábban a munkabeszüntetést sem tartották kizártnak.

A Malév ugyancsak korábbi közlése szerint a szeptember 19-i döntés értelmében nem a korábban a bejelentett 400 dolgozót, csupán 307 aktív és jelenleg is jogi állományban lévő dolgozót bocsátanak el, 78 pilótát, akik közül 31 évek óta fizetés nélküli szabadság keretében külföldi légitársaságoknál repül.

A Malév az intézkedést a légi ipar nehéz nemzetközi helyzetével indokolta, amely számos nagy múltú légitársaság bezárásához, több ezer dolgozó elbocsátásához vezetett eddig a világban. Az alkalmazkodás jegyében a társaság középtávú stratégiát fogadott el, amelynek részeként leállítják a folyamatosan veszteséget termelő hosszú távú járatokat, erőforrásaikat pedig Európára összpontosítják. A Malév a flottáját is átalakítja, költséghatékony, lényegesen alacsonyabb fogyasztású gépeket állít forgalomba.