Vágólapra másolva!
A mozikban már egy ideje látható a Csillagok háborúja-sorozat legújabb filmje, a Star Wars: A klónok háborúja, melynek érdekessége, hogy nem élő szereplőkkel, hanem 3D animációban forgatták. A filmből tévésorozat is indul október elején, de korántsem ez az első eset, hogy egy kultuszfilm rajzos formában folytatódjon a kisképernyőn.
Vágólapra másolva!

A rajzolt Star Wars középpontjában Anakin Skywalker áll, aki azonban még nem vált Darth Vaderré, sőt van egy padavanja, vagyis tanítványa is - a történetet így kronológiailag A klónok támadása és A Sithek bosszúja közé helyezhetjük. A rajzfilmsorozat ötlete nem új egyébként, hisz ugyanebben az időben játszódik egy 2002-es animációs széria is, ami ráadásul szintén a Star Wars: The Clone Wars címet viseli: ennek alkotója Genndy Tartakovsky, akinek például a Dexter laboratóriumá-t is köszönhetjük.

A korábbi változat figuratervezője, Kilian Plunkett a mostani klóntámadásnál is szerepet kapott, csak épp a két dimenzió helyett ezúttal 3D-ben kellett dolgoznia. A sztorit amúgy maga George Lucas tartja kézben, nemcsak ötletgazdaként, de társszerzőként és executive producerként is dolgozik a projekten. A rajzfilmsorozat október 3-án rajtol az Egyesült Államokban, egyelőre 22 tervezett epizóddal.

Korábban is láttunk már azonban néhány kultuszfilmet, melynek sikere nyomán további darabok születtek az adott témában - elég csak a viszonylag frissen kijött A sötét lovag-ra gondolni, amely már az ötödik a Batman-filmek sorában. Ilyen esetekben azonban a folytatások mindig vegyes színvonalúak, így - a kifulladást elkerülendő - néha érdemes irányt váltani, mondjuk animációs változatban is kidobni ugyanazt a sztorit.

A Batman esetében ez a megoldás kézenfekvő is, hisz a történet eredetileg képregény formájában jelent meg. Más kérdés, hogy ez az egyértelműség elég unalmassá is teszi a belőle készült rajzfilmsorozatot (Batman: The Animated Series), hisz amíg a Tim Burton-féle filmben éppen az volt nagyszerű, hogy a rendező a képregény világát élő szereplőkkel, hagyományos díszletekkel is meg tudta idézni, addig az animációs változatnak jóformán nem volt más dolga, mint hogy lemásolja a hangulatot.

Ennek ellenére az 1992-es szériának több vadhajtása is született: már a következő évben elkészült az egészestés animációs változat, Batman: Mask of the Phantasm címmel, majd 1997-ben a The New Batman Adventures, 1999-ben pedig az 52 epizódot megért Batman Beyond jött ki ugyanattól a szerzői csapattól. A denevérember ráadásul a Justice League-nek is tagjává vált, Supermannel, Wonder Womannel és a többiekkel együtt.

Warner Bros

A Justice League csapata

Amellett, hogy a fenti sorozat keretében 2001 és 2004 között együtt szálltak szembe a gonosszal, Batmannek a Krypton bolygóról származó kollégája is kapott önálló műsort. A negyvenes évektől forgatott rádiójáték, tévésorozatok és filmek mellett Supermanről is készült rajzfilm, az 1996-tól négy éven keresztül sugárzott Superman: The Animated Series. A sorozat érdekessége volt, hogy a változó jellemű szuperhősnek minden korszakából villantott fel részleteket.

Kalandjai ugyan nem képregényen alapulnak, de nem kevésbé kultikus alak Ian Fleming regényhőse, James Bond. Az őt szerepeltető első könyvet, a Casino Royale-t már 1954-ben (megjelenése után egy évvel) feldolgozták a tévében, de a jogokat megvásárló EON Productions a későbbiekben inkább már a mozira koncentrált: 1962-től napjainkig be is mutatott 21 James Bond-filmet, a 22.-et pedig ez év végén tervezi a mozikba küldeni - a tévénézőknek pedig csak a 007-es ügynök unokaöccse maradt, aki a James Bond Jr. című rajzfilmsorozatban próbált nagybátyja nyomába érni.

Bakik a Szellemirtók rajzfilmváltozatában:


Két animációs sorozat is készült a Szellemirtók-ból, ami nem is csoda, tekintve, hogy az eredeti film az 1984-es év legtöbb bevételt hozó mozija volt. Az első széria két évvel később született The Real Ghostbusters címmel, a második (Extreme Ghostbusters) 1997-ben került adásba. Előbbi megalkotásában még az ősfilm két szereplője, Dan Aykroyd és Harold Ramis is közreműködött, a rajzolt karakterekből azonban így is nagyon hiányzott a hús-vér szereplők humora.

Valamivel szűkebb körben vált kultfilmmé a Beetlejuice, melyet Tim Burton közvetlenül a maga Batman-filmje előtt készített - bár így is elég sikeres lett, amire a következő évben elindult rajzfilmváltozat is utal. Burton szeretett volna elkészíteni egy Beetlejuice Goes Hawaiian című sorozatot is, melyben az amúgy is groteszk történethez még a szörfös filmek és a német expresszionizmus formavilágából is átemelt volna elemeket - a produkció azonban máig nem készült el.