Eljött a költségvetés ideje

Vágólapra másolva!
A fél évtizedes szokásnak megfelelően ma délben nyújtja be személyesen bivalybőr táskájában a 2009-es költségvetést Veres János pénzügyminiszter és csapata Szili Katalinnak, az országgyűlés elnökének - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A költségvetés a konvergenciaprogramnak megfelelően 3,2 százalékos GDP-arányos deficitet jósol, annak ellenére, hogy a külgazdasági környezet az utóbbi hetek eseményei nyomán jelentősen átalakult. A PM költségvetése háromszázalékos gazdasági növekedéssel számol, ami meghaladja mind a piaci előrejelzések átlagát, mind a jegybank 2,6 százalékos gazdasági növekedési előrejelzését.

A 3,2 százalékos hiánycél nagy valószínűséggel ennek ellenére teljesíthető, ráadásul a nyugdíjpénztári korrekciót is figyelembe véve ennek teljesülése azt jelentené, hogy Magyarország történelmében másodszorra teljesíti a maastrichti hiánykövetelményt.

"Kellően konzervatív"

Veres János szerint a költségvetés "kellően" konzervatívan készült - ami igaz is a számos tartalékot nézve, ám a makropálya nem az elképzelhető legrosszabb verzióra épül. A költségvetési tervezet 78 milliárd forintos központi tartalékkal, illetve közel 80 milliárd forintos fejezeti tartalékokkal készül.

Ez utóbbiból 75,6 milliárd forintot januárban zárolnak, és ez csak abban az esetben költhető el, ha az adóbevételek a tervezett mértékben folynak majd be. Így a büdzsé vastartaléka a 29 110 milliárd forintos bruttó hazai termék közel fél százalékára rúg.

Lesznek további tartalékok a büdzsében, ám ezeket nagy valószínűséggel elköltik; ilyen például az 56,5 milliárdos általános tartalék vagy a 136 milliárd forintos béremelési tartalék, amit még a vita lezárásáig átfolyatnak a minisztériumokhoz, amint megszületik a jövő évi bérmegállapodás.

Lesz reálértékű nyugdíjemelés

A konzervatív tervezés mellett a nyugdíjak 5,6 százalékkal (a 4,3 százalékos infláció és a 6,8 nettó béremelkedés átlaga) növekednek, míg a családi pótlék mértékét inflációval korrigálják. Még egy tétel van, amely a takarékos tervezés ellenére nem zárt, ez az uniós forrásokhoz szükséges hazai társfinanszírozás; az nem fordulhat elő, hogy egy fejlesztés a hazai forrás hiánya miatt maradjon el - szögezte le Veres.

Az önkormányzatok támogatása 8,7 százalékkal emelkedik, így a közel 3500 milliárd forintos települési költésből 1422 milliárd érkezik majd a költségvetésből.

167 milliárddal csökken az adóprés

A már a parlament elé terjesztett adótörvény-tervezet szerint a 2009-es adó- és járulékcsökkentés mértéke bruttó 227 milliárd forint, ez nettó 167 milliárd forintos tehercsökkentést jelent - mondta Veres egy pénteki MTI-interjúban. A vállalkozóknál 122 milliárd, a lakosságnál 45 milliárd forintot hagyna a kormányzat - tette hozzá. Veres János szerint a nettó adócsökkentés lényegében a minisztériumok kiadásainak lefaragásából valósítható meg - tájékoztat a Napi Gazdaság.