Fél évet csúszik az Hubble-űrteleszkóp javítása

Vágólapra másolva!
A Hubble-űrteleszkóp adatfeldolgozó rendszere meghibásodott, így ezt is javítani kell a következő szerviz során. Az Atlantis űrrepülőgép e küldetését ezért október közepéről jövő februárra halaszották. 
Vágólapra másolva!

A Hubble-űrteleszkóp (HST) CU/SDF-A jelű adatfeldolgozó rendszere vasárnapról hétfőre virradó éjszaka felmondta a szolgálatot. A HST megfigyelésekre, az objektumok megtalálására továbbra is képes, energiaellátási gondjai sincsenek. Az adattovábbítást végző egység hiányában azonban az eredményeket nem tudja értelmezhető formában a Földre küldeni.

Az egység tartalék rendszerének üzembe helyezését a hét második felére tervezik. Ezt utoljára a HST pályára állítása előtt, 1990-ben tesztelték, akkor hibátlanul üzemelt. Ha viszont ez is felmondja a szolgálatot, a teleszkóp használhatatlanná válik. A most tervezett szervizküldetés után pedig még egy javításra nem lesz lehetőség. Szerencse tehát a problémánál, hogy még a küldetés megkezdése előtt romlott el a berendezés.

A meghibásodott egység kicserélésének előkészítésére az október közepéig rendelkezésre álló idő már túl kevés. Ezért az Atlantis startját február közepére halasztották. Ha akkor sikerül kicserélni a berendezést, az űrteleszkóp még legalább öt évig üzemelhet.

A fentiek ellenére az űrrepülőgép-program minimális változással halad tovább: az Atlantist visszaviszik a hangárba a 39A jelű indítóállásról, helyét az Endeavour foglalja majd el. Utóbbi november közepén startol a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A februári szervizküldetéskor vész esetén a Discovery lesz a mentőűrhajó.

Forrás: NASA

A kicserélésre váró szerkezet (balra) földi felvétele (NASA)

Az HST elkészítése és fenntartása a javításokkal együtt eddig közel 10 milliárd dollárra rúg. A most tervezett szervizküldetés egymaga 900 millió dollárba kerül. A jelenlegi tervek alapján a 2013 körül induló James Webb űrteleszkóp teljes költsége 4,5 milliárd dollár körül lesz.