Az EKB szerint ideát nem kell mentőakció

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja szerint jóllehet Európára is hat az amerikai pénzügyi válság, a bank nem látja szükségét egy, az Egyesült Államokban tervezetthez hasonló pénzügyi mentőprogram megalkotásának, mert az európai pénzügyi rendszer alapjában véve egészséges.
Vágólapra másolva!

Ewald Nowotny, aki az osztrák jegybank kormányzója is, kedden Bécsben úgy vélte, hogy Európa a szükséges gyors lépéseket megtette, így nem érzékelhetők az itteni pénzügyi rendszerre leselkedő alapvető kockázatok. A rendszer szempontjából fontos európai bank összeomlását az EKB nem engedi meg - emelte ki.

Megjegyezte: "ami aggasztó, hogy olyan fejleményeket láthatunk (a pénzügyi rendszerben), amelyekre a második világháború óta nem volt példa." A legnagyobb bizonytalanságot most az amerikai bankmentő csomagnak a washingtoni képviselőház általi elutasítása kelti - húzta alá.

Giulio Tremonti olasz gazdasági miniszter, miután kedden Rómában találkozott az olasz pénzügyi vezetés képviselőivel, úgy értékelte, hogy a pénzügyi piacok jelenlegi válságának korlátozott hatása lesz Olaszországra. Közölte, hogy vizsgálataik megerősítették: a pénzügyi válság következményeit az olasz bank- és biztosítói szektor képes kezelni, likviditási helyzetük megfelelő.

Varsóban Jacek Rostowski pénzügyminiszter kijelentette: a mostani pénzügyi felforduláson az ország - hála erőteljes gazdasági növekedésének és kiegyensúlyozott gazdaságának - túl tudja tenni magát. A lengyel gazdaság különösen jól áll ellen a pénzügyi válság hatásainak. Megjegyezte: a lengyel bankok nem üzleteltek az amerikai bankok számára problémákat okozó értékpapírokkal.

Nincsenek jelei a globális pénzügyi zavar kihatásainak Szlovákiában - jelentette ki kedden Ivan Sramko, a szlovák jegybank kormányzója. Nem volt szó a bank igazgatótanácsának ülésén az alapkamat változtatásáról, viszont megállapították, hogy az infláció és a gazdaság kibocsátása az előrejelzéseknek megfelelően alakul, egyelőre a bérek nőnek a kívánatosnál jobban.