Hatalmas orosz-dél-koreai gázüzlet

Vágólapra másolva!
Dél-Korea 90 milliárd dollár értékben importál orosz gázt Szibériából a Li Mjung Bak dél-koreai és Dmitrij Medvegyev orosz államfő moszvai találkozója alkalmából tegnap aláírt megállapodás értelmében - tájékoztat a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Szöul 2015-től kezdve évi 10 milliárd köbméter gázt tervez vásárolni harminc éven keresztül a Vlagyivosztokból kiinduló és Észak-Koreán keresztülhaladó tervezett vezetéken. Oroszország már az évtized elején ígéretet tett arra, hogy gázt szállít Dél-Koreának, de a Kínán és Észak-Koreán keresztül tervezett vezeték építéséről szóló megállapodás aláírását nem sikerült tető alá hozni.

A halasztás egyebek között azzal függött össze, hogy a Gazprom erőfeszítéseket tett arra, hogy ellenőrzése alá vonja a legnagyobb szibériai gázmezőket, amelyekből az exportot biztosítani kívánta. Ugyancsak nehezítették a megvalósítást az útvonal megválasztásával kapcsolatos problémák, mivel kétségek merültek fel az Észak-Koreán keresztül történő szállítást illetően. A felek most bíznak abban, hogy Phenjan hozzájárulását fogja adni a területén keresztülhaladó vezeték megépítéséhez - írja a Napi Gazdaság.