Szénerőmű látja el a Strabag cementgyárát

Vágólapra másolva!
A folyamatosan növekvő olaj- és gázárak miatt széntüzelésű kazánok szolgáltatják majd az energiát a Strabag tulajdonában lévő Nostra Cement Kft. új, Királyegyházán épülő cementgyárában - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Kővári József, a társaság ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Arról még nem született döntés, hogy a fűtőanyagot honnan szerzik be, de nem kizárt, hogy mecseki szenet vásárolnak. Kővári nem kommentálta azt az értesülést, hogy a nagymányoki külszíni fejtés újraindítását tervező Calamites Kft.-vel tárgyalnak, de hozzátette, hogy az évi mintegy 900 ezer tonna cement előállításra alkalmas gyár a világpiacon beszerezhető legolcsóbb alapanyagot használja majd.

A mintegy 230 millió euróba kerülő cementgyári építkezés a terveknek megfelelően halad - mondta el Kővári József -, a beruházáson több mint száz ember dolgozik. Már készen van az a vasútvonal, amely a cég bükkösdi bányáját köti össze a királyegyházi üzemmel, de azt még nem tudni, hogy ki fogja üzemeltetni.

A cementgyár a tervek szerint 2010 nyarára készül el és 2011-től termel teljes kapacitással. A Strabag 2003-ban jelentette be, hogy bükkösdi bányájára alapozva cementgyárat kíván építeni a térségben; a beruházást eredetileg a bánya mellé telepítették volna, ám a helyiek több népszavazáson is nemet mondtak rá. A Napi Gazdaság információi szerint a Strabag Romániában és Oroszországban is cementgyár építését tervezi.