Milliárdokat pumpál Ázsia a bankszektorba

Vágólapra másolva!
Alacsonyabban van a Japán és az Ausztrál bankközi kölcsön-kamatláb az után, hogy az USA jogalkotói bejelentették, hogy egy mentési terven dolgoznak a pénzügyi válság kezelésére, és az Amerikai Központi Bank ezzel párhuzamosan 15 , Japán 11,3, Ausztrália 3,7 és Dél-Korea 3,6 milliárd dollárt pumpált a pénzügyi rendszerbe.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"A JNB és az ANB (Japán és Ausztrália Nemzeti Bankjai) mindent megtesznek, hogy fenntartsák a bankok likviditását a bankközi piacon" - nyilatkozott Guthrie Williamson a Global Investors portfolió menedzsere.

Rugalmasabbak az ausztrál illetve japán bankok, mint a világ más országaiban. A titok a jobb minőségű és összetételű tőkeállományban rejlik.

A Japán Nemzeti Bank 11,3 milliárd dollárral segítette meg a pénzügyi szektorát, ezzel elősegítve a napi kamatláb 0,7 százalékról 0,4 százalékra való csökkenését. Az amerikai bankközi napi kölcsönkamatláb pár órával korábban 7,3 százalékról, 3,85 százalékra esett vissza.

A Japán bankszektor komolyabb veszteségek nélkül vészelte át eddig az amerikai pénzpiaci krízist a JNB tegnapi nyilatkozata szerint. Megérezte a szigetország a gazdaság hirtelen lassulását, a folyamat megrekesztette a profitnövekedést, a Nemzeti Bank ellenben pozitívan vélekedik.

A JNB szerint a Japán gazdaság még mindig stabil az elhúzódó zűrzavar ellenére is. A lassú növekedés óvatosságra int, a jövőbeli befektetések kapcsán.

A várakozásoknak megfelelően nyereséggel zárt tegnap a japán tőzsdeindex a Nikkei 225, 1 százalékkal. A Gyáriparosok üzleti bizalma nem lett pozitívabb, a gazdasági helyzet egyelőre nem kielégítő számukra

Gerjesztik egymást az ausztrál bankok

"Arra a hírre, hogy az amerikai kongresszus megoldást fog találni a probléma kezelésére, Ausztráliában a keddi nyitást megelőző aggodalom, mára a kereskedés folyamatos élénkülésébe csapott át" - nyilatkozta Peter Pontikis a Suncorp Metway kincstári stratégája.

Megtámogatta gazdaságát az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA) követve a világtrendet 3,7 milliárd dollárt pumpált a bankszektorba. Az egyhavi banki kamatláb 7,1 százalékra esett vissza, január óta most a legalacsonyabb.

Ausztráliában a kölcsönfelvétel költségei zuhanásnak indultak. Különbözik a bankközi kölcsönök kamatlába a bankoknál, ennek következtében 3 hónapra szóló kölcsönszerződések kötésével gerjesztik egymást.

A multik szerint több pénzt kell pumpáljon India

Indiában a napi kölcsönfelvételek rátája 18 hónapos rekordmagasságot értek el, 17,5 százalékot írja a Bloomberg hírügynökség. A központi banknak több pénzt kell elérhetővé tennie, hogy visszaálljon a befektetők bizalma az Alok Industries és a Jaiprakash Associates vezetői szerint.

Dél-Koreában hasonló a helyzet, a 3 hónapos bankközi kölcsönök rátája 7,15 százalékon maradt tegnap, 2002 óta ez a legmagasabb érték. A vezetés 3,6 milliárd dollár extrakölcsönt terveznek adni a kis- és középvállalatoknak, melyek az elszabadult árak miatt a megemelkedett költségeiket nehezen tudják már finanszírozni.

A kölcsönöket kizárólag állami tulajdonban lévő bankokon keresztül fogják lebonyolítani, a listán szerepel a Koreai Fejlesztési Bank, a Koreai Ipari Bank és a Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága.

A kormány külön megkéri a Koreai Központi Bankot, hogy maximalizálja a felvehető kölcsönök keretösszegét a kereskedelmi bankok számára.

A világ Kormányai közül többen is a tőkeinjekció mellett döntöttek, Japán, Kína, Korea, Nagy Britannia és az USA is komoly dollár milliárdokkal támogatja pénzügyi rendszerét. Első lépésben a bankok likviditását igyekeznek fenntartani, ettől várják hosszú távon a befektetői és fogyasztói bizalom helyreállását is