Nyolc évvel ezelőtti internetet mutat a Google

Vágólapra másolva!
Szinte időgépnek mondhatni a Google születésnapjára saját maga készítette ajándékot: a kereső induláskori indexét állították vissza, így a közel tíz évvel ezelőtti internet anyagai kereshetők - adta hírül a Médiablog.
Vágólapra másolva!

Noha a nyolc évvel ezleőtti weboldalak azóta már értelemszerűen frissültek, átalakultak vagy megszűntek, a Google 2001-ben leindexelt adatállományát elérhetővé tette egy aloldalán. Az akkori weboldalak szövegében lehet tehát keresni, de ha magára az oldalra is kíváncsi a látogató, a Google-től függetlenül működő, az internetet 1996 óta archiváló Internet Archive oldalára mutató linkre kell kattintania.

Forrás: Internet Archive
Nagyjából így nézett ki az [origo] nyolc éve

2001-ben még léteztek olyan portálok, mint az egy év alatt tönkremenő Vianovo, a Globopolis regionális kulturális portál, de épp 200-ben indult a Wikipedia is, tehát meglehetősen kezdeti stádiumban látható csak - elődje, a mára nyom nélkül eltűnt Nupedia ellenben felülreprezentált, és persze nem léteztek a ma ismert web 2.0-s szolgáltatások sem.

A 2001-es internetet mutató Google találati oldalán a nagyobb linkek az eredeti címekre mutatnak, ha valaki az akkkori szájtokra kíváncsi, a "View old version on the Internet Archive" linkre kell, hogy kattintson.