Ellenszélben a román pedagógusok béremelése

Vágólapra másolva!
Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök és Mugur Isarescu jegybankelnök is ellenzi a pedagógusok bérének 54 százalékos emelését.
Vágólapra másolva!

Tariceanu és Isarescu hétfőn tárgyalt arról, hogy az intézkedésnek milyen következményei lehetnek. A múlt héten ugyanis a román képviselőház a közoktatásban dolgozó pedagógusok bérének 54 százalékos emeléséről határozott.

Az oktatók bére azonban több mint 60 százalékkal fog gyarapodni, ugyanis a kormány már korábban beígért 9 százalékos bérnövelést.

A pedagógusok a jelentős fizetésemelésüknek viszont csak akkor örülhetnek, ha az alkotmánybíróság elutasítja a kormány keresetét. A kabinet szerint ugyanis a képviselőház által elfogadott béremelés alaptörvénybe ütközik. A kormányfő Traian Basescu köztársasági elnöknek is levelet írt, amelyben arra kérte az ország első emberét, hogy ne hirdesse ki a jogszabályt, amely elvileg október elsejétől lenne hatályos.

Elharapódzik az infláció, a jegybankelnök szigorú

Isarescu jegybankelnök véleménye szerint annak ellenére, hogy választási év van, Romániában továbbra is vasszigort kell alkalmazni a fizetésemelések terén. Ha azt akarják ugyanis, hogy egy számjegyű maradjon az infláció, akkor nem növekedhetnek jelentős mértékben a bérek, magyarázta.

Tariceanu kormányfő leszögezte, hogy a kormány nem ellenzi a béremeléseket, hiszen - mint emlékeztetett - 2004 és 2008 között a tanügyben dolgozók fizetése több mint 90 százalékkal emelkedett -, azonban rámutatott, a 9 százalékos betervezett növekedést még elbírja a költségvetés, de az 54 százalékos emelés súlyos gazdasági válságot okozhat.

A miniszterelnök óva intette a parlamentet attól, hogy a rendszerváltás utáni időszakban jelentkező mély válsághoz hasonló gazdasági krízist idézzenek elő. Tariceanu példaként Magyarországot említette, mondván, hogy 2002-ben hasonló béremelési intézkedés okozott súlyos gazdasági válságot.

A pedagógus béremelés nyugtalanítja a közszféra dolgozóit

A kormányt a parlament ráadásul kétszeresen nehéz helyzet elé állította, ugyanis a pedagógusok béremelése kapcsán született döntés után a közalkalmazottak is több fizetést követelnek, és sztrájkkal fenyegetőznek.

Romániában a nettó átlagfizetés augusztusban, 1277 lej (80 293 forint), 31 lejjel, azaz 2,4 százalékkal kevesebb volt, júliusban, de 24 százalékkal, illetve reálértékben 14,8 százalékkal több a tavaly augusztusinál, és szintén reálértékben 122 százalékkal több, mint 1990. októberben, közölték a román statisztikai hivatalban hétfőn. Az oktatásban a nettó átlagfizetés 1385 lej (86 872 forint) volt augusztusban, a júliusi 1442 lej után.