Vágólapra másolva!
A moszkvai Központi Sakk-klubban lejátszották a szuperbajnokság harmadik fordulóját, Peter Szvidler harmadszor is győzött. A francia védelmű partiban leáldozta vezérét, de bőséges ellenértéket kapott. A bonyodalmakban pontatlankodott, de Alekszandr Rjazancev nem használta ki a kínálkozó lehetőséget, remizhetett volna. Pozíciós manőverezések után Dmitrij Jakovenko túljátszotta a spanyol megnyitás berlini változatában Jevgenyij Alekszejevet. A játéknap harmadik nyerését Artyom Tyimofejev érte el, Erneszto Inarkijev harmadszor kapott ki. Nem tudta nyerésig fokozni kis előnyét Alekszandr Morozevics. Többször is nyerést hagyott ki Konsztantyin Szakajev.

Az orosz sakkbajnokságon mesterhármassal vezet Peter Szvidler. Bonyolult küzdelemben győzte le Alekszandr Rjazancevet. A francia védelmű játszmában ellenkező oldalra sáncoltak, kölcsönösen rohamoztak. Szvidler jól értékelte az állást, leadta vezérét, de bőséges ellenértéket kapott cserébe.

Rjazancev reményét a világos király bizonytalan helyzete jelentette, Szvidler kapkodott, többször is nem a legjobbat húzta. Ellenfele azonban nem használta ki a lehetőséget, kihagyta a fél pont megszerzésének esélyét.

Két éve a bajnokságon Jevgenyij Alekszejev és Dmitrij Jakovenko holtversenyben végzett az élen, a rájátszást Alekszejev nyerte meg. Pályafutásuk párhuzamosan halad, mindkettőjüknek szép sikerei vannak, tagjai voltak a tavalyi Európa-bajnokságon aranyérmes válogatottnak. Jakovenkot beválogatták a drezdai sakkolimpián résztvevő csapatba. Alekszejev a spanyol megnyitás ellen szinte kizárólag a berlini változatot játssza.

Megnyitáselméleti párbajt is vívtak, amely világos javára dőlt el. Jakovenko kis előnyt szerzett, a sorozatos cserék fokozták reményeit, majd váratlan megoldással nyert gyalogvégjátékra egyszerűsített. Távolabbi szabadgyalog és a vezérszárnyi gyalogszerkezeti gyengeségek megpecsételték Alekszejev sorsát.

A játéknap harmadik győzelmét Artyom Tyimofejev könyvelhette el, Erneszto Inarkijev nagyon gyengén játszott. Nem tudta kedvezőbb állását nyerésig fokozni Alekszandr Morozevics. Fortuna kegyeltje volt Alekszandr Lasztin, reménytelen pozícióból vágta ki magát Konsztantyin Szakajev hathatós segítségével. Megszerezte első fél pontját Konsztantyin Maszlak, hősies védekezéssel húzta keresztül Jevgenyij Tomasevszkij számításait.

A 3. forduló eredményei:
Szakajev (2640)- Lasztin (2651) döntetlen (Szláv védelem, 64)
Maszlak (2544) - Tomasevszkij (2646) döntetlen (Vezérindiai védelem, 91)
Szvidler (2727) - Rjazancev (2656) 1 - 0 (Francia védelem, 38)
Vitjugov (2638) - Morozevics (2787) döntetlen (Grünfeld védelem, 56)
Tyimofejev (2670) - Inarkijev (2669) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 45)
Jakovenko (2737) - Alekszejev (2715) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 65)

A bajnokság állása:
1. Peter Szvidler 3 pont
2. Alekszandr Lasztin 2,5
3-4. Dmitrij Jakovenko és Nyikita Vitjugov 2
5-8. Jevgenyij Alekszejev, Alekszandr Morozevics, Artyom Tyimofejev és Alekszandr Rjazancev 1,5
9-10. Konsztantyin Szakajev és Jevgenyij Tomasevszkij 1
11. Konsztantyin Maszlak 0,5
12. Erneszto Inarkijev 0