Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid elleni 6-1-es diadal több szempontból is különleges volt az FC Barcelona számára. A fölényes győzelem mellett elsősorban az volt figyelemre méltó, hogy a katalánok kezdő tizenegyében hét saját nevelésű labdarúgó is szerepelt. Mindez manapság szinte egyedülállónak számít a modern futballban, és a Barcán kívül jelenleg nem sok sztárklub lenne lépes valami hasonlóra.

A szombati, Atlético Madrid elleni összecsapáson a Barcelona mestere, Josep Guardiola az alábbi együttest küldte pályára: Víctor Valdés - Puyol, Márquez, Piqué, Abidal, Xavi, Busquets, Gudjohnsen, Messi, Eto'o, Iniesta. Ebből a tizenegy labdarúgóból csak Rafael Márquez, Eric Abidal, Eidur Gudjohnsen és Samuel Eto'o nem fordult meg a klub utánpótlás-központjában, a La Masiában, a többiek viszont mind a Barcánál sajátították el a sportág alapjait.

A középhátvéd Gerard Piqué felnőttként ugyan megfordult a Manchester Unitedben és a Real Zaragozában is, de ő is a katalán sztárklubnál ismerkedett meg a futballal, a többiek (Víctor Valdés, Puyol, Xavi, Busquets, Messi és Iniesta) viszont felnőttként soha nem szerepeltek más gárdában.

Az egészben az a legkülönlegesebb, hogy a katalánoknál a fenti összeállítás egyáltalán egyedi, hiszen Pique és Busquets kivételével a többi, saját nevelésű focista mind alapembernek és meghatározó játékosnak számít.

Egyedül a fiatal Busquets gyakori játéka a váratlan, de a nyáron a kispadra került szakvezető, Josep Guardiola jól ismeri a középpályást, a legutóbbi idényben még a Barcelona B-t edzette, nem csoda tehát hogy magával vitte a nagyokhoz. És akkor még nem is beszéltünk az Atlético ellen csereként pályára küldött Bojan Krkicről, akinek feltűnése szintén a katalán utánpótlás-nevelést dicséri.

Ennyire a klubhoz kötődő kezdő tizenegyet manapság csak nagyon kevés sztárcsapat tudna kiállítani. Majd mindegyik egyesületben akadnak olyan kulcsemberek, akik saját nevelésűek, és ők többnyire igazi vezéregyéniségek az együttesen belül (gondoljunk csak Steven Gerrardra és Jamie Carragherre a Liverpoolnál, John Terryre a Chelsea-nél, vagy Daniele de Rossira és Francesco Tottira az AS Románál).

A Barca fő riválisánál, a Real Madridnál Raúl, Guti és Iker Casillas már évek óta meghatározó alaknak számít, mellettük ebben a szezonban a szintén madridi nevelésű Miguel Torres, Javi García és Rubén de la Red is a keret tagja, és kisebb-nagyobb rendszerességgel pályára is lépnek. Igaz, arra még nem volt példa, hogy egyszerre a kezdő tizenegyben kaptak volna helyet, ellenben a Manchester United nagyon közel került ahhoz, hogy a Barcelonához hasonlóan szinte csak saját nevelésű futballistákkal álljon ki.

Forrás: AFP

A jelenlegi pontvadászat első fordulójában a Vörös Ördögök kezdő tizenegyében ugyanis hat olyan játékos kapott helyet, aki a MU-nál tanulta meg a sportág alapjait: Wes Brown, Darren Fletcher, Paul Scholes, Ryan Giggs, John O'Shea és Frazier Campbell. Utóbbit azóta már kölcsönadták a Tottenham Hotspurnek, de a manchesteriek keretében még Gary Neville és John Evans is saját nevelésűnek számít, vagyis Sir Alex Ferguson akár nyolc ilyen labdarúgót is pályára küldhet egyszerre - még ha erre kicsi is a valószínűség.

De ha már a manchesterieknél tartunk, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a Vörös Ördögök a kilencvenes évek második felének "aranygenerációjának" köszönhetően tulajdonképpen évek óta rengeteg saját nevelésű focistára számíthatnak.

A csúcspontot ebből a szempontból a 2002-2003-as idény jelentette, amikor David Beckham, Nicky Butt vagy Phil Neville még, Brown és O'Shea pedig már a keret tagja volt. A következő idényben Beckham már eligazolt, viszont Fletcher egyre több lehetőséget kapott, így többször is megtörtént, hogy a kezdők között hat saját nevelésű játékos szerepelt - de hogy heten lettek volna, mint most a Barcelonában, nem fordult elő.

28 perc alatt öt gól

A Barcelona-Atlético rangadó után a spanyol sajtó még csemegézett a statisztikákból.

  • 28 perc alatt öt gólt 1942 óta nem szerzett a Barcelona, ezt a szakállas rekordot sikerült az Atlético elleni rangadón felülmúlni. Akkor a csapat 8-0-ra verte a Celta Vigót, 1989-ben az 5-0-s részsikerhez 29 perc szükségeltetett, a végeredmény 7-1 lett a Rayo Vallecano ellen.
  • A Barcelona beállította az Atlético elleni hazai rekordját: 1953 februárjában 6-1-re, 1958-ban 5-0-ra győzött - ezen a mérkőzésen Czibor Zoltán is betalált. A madridi rekord 0-6, 2007 májusában alázta meg ennyire a Barce az Atléticót.
  • A Barcelona másodszor lőtt hat gólt az idei szezonban: a 3. fordulóban a Sporting Gijónt is 6-1-re verte.
  • 2007. november 4-e óta először szerzett szabadrúgásgólt a Barcelona, akkor Ronaldinho tréfálta meg a Betist, ezúttal Lionel Messi volt eredményes.
  • Rafa Marquez az idei 4. fejesgólt érte el szögletet követően, a statisztika alapján 16 szögletenként talált be az ellenfél kapujába a Barca.
  • Ritkaság, hogy egy mérkőzésen az első öt kapura lövés gólt eredményezzen: ezúttal a Barcelona négy lövésből négy gólt szerzett, az Atlético egyből egyet. Az első rontott lövés Iniestáé volt, aki a kapufát találta el, igaz, a kipattanót Gudjohnsen értékesítette.
  • A Barca zsinórban hatodik győzelmét aratta, de ez még messze nem rekord: a 2005-2006-os szezonban a Frank Rijkaard irányította csapat egymást követően 19 meccset nyert meg.
  • Az Atlético ellen 75 232 néző zsúfolódott be a Camp Nouba. Ez szezoncsúcs, eddig a legtöbben, 58 534-en a Sporting elleni BL-meccset látták a helyszínen.


www.infosport-focivilag.hu